Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Nedrustning

Trumps mann i Norden

Hvordan klarte vi i Norge å ende som Nordens kommende hauk?

UTENRIKSMINISTER: - I ei tid der Sverige og Finland ikke motarbeider resten av verdens forslag, er det utenriksminister Børge Brende som vil bli Donald Trumps nye løytnant i Norden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UTENRIKSMINISTER: - I ei tid der Sverige og Finland ikke motarbeider resten av verdens forslag, er det utenriksminister Børge Brende som vil bli Donald Trumps nye løytnant i Norden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7. november, dagen før det amerikanske valget ble avholdt, svarte Norges utenriksminister Stortinget angående Norges atomvåpenpolitikk for 2017. Saken druknet. Uansett, Børge Brendes svar til MDGs Rasmus Hansson var kort og presist: «Norge vil [derfor] ikke delta i forhandlingene om et [atomvåpen]forbud neste år.». Dagen derpå ble det bestemt at 7000 av verdens atomvåpen vil tilhøre Donald J. Trump i 2017.

NEI TIL ATOMVÅPEN: Frode Ersfjord.
NEI TIL ATOMVÅPEN: Frode Ersfjord. Vis mer

Mannen som Brende senest i august mente ikke tilhørte det 21. århundret, blir nå hans nye veileder på internasjonal nedrustning. I motsetning til Stortinget, er Trumps regjeringsnominasjoner svorne tilhengere at atomvåpenopprustning. Et positivt inntrykk fra Donald J. Trump er likevel at han tydelig har uttalt at førstebruk av atomvåpen vil føre til enden, uten i neste setning å motsi seg selv.

Så heldige er vi ikke her hjemme. 2. november fikk Venstres Sveinung Rotevatn forklart i detalj, av Brende, at FN-resolusjonen om atomvåpenforbud ikke er i tråd med Ikkespredningsavtalens artikkel VI.

Utenriksministerens dømmekraft tilsa det nemlig greit å mistenkeliggjøre de 123 statene som stemte for et atomvåpenforbud i FN.

Men selv ikke atomvåpenstatene deler denne absurde tolkningen. Den internasjonale komiteen til Brendes tidligere arbeidsgiver, Røde Kors, bruker nettopp Ikkespredningsavtalen som argument for å forhandle fram et atomvåpenforbud i 2017.

I ei tid der Sverige og Finland ikke motarbeider resten av verdens forslag, er det Børge Brende som vil bli Trumps nye løytnant i Norden. Mens Nato-landet Nederland har varslet sin deltakelse i forbudsforhandlingene, haster altså Norge inn med støtte for russisk og amerikansk opprustingspolitikk i 2017.

Hvordan klarte vi i Norge å ende som Nordens kommende hauk?

Høyres atomvåpenpolitikk er tross alt å arbeide for «(…)å støtte nye humanitærrettslige instrumenter for å styrke eksisterende nedrustningsavtaler.». Dette er en klar motsetning til verdens ni atomvåpenstaters utvikling av nye våpenprogrammer, og ignorering av forpliktelser til nedrustning.

Problemet kan være internt. Høyre har i motsetning til andre norske partier ikke noe sjikt som aktivt arbeider med internasjonale spørsmål. Utenriksministeren og forsvarsministeren får derfor ikke noen korreksjoner hjemmefra, men heller utenlands fra nære allierte.

Det holder å vise til Høyres søsterparti i USA, Republikanerne, for å se hvor lite holdbar situasjonen er for Norge. Med flertall i begge kamre og en nær komisk evne til partidisiplin, arbeider det amerikanske partiet for å ta verden til kanten av stupet. Det nekter for at menneskeskapte klimaendringer eksisterer, og står fast bak kravet om å bruke tilsvarende seks norske statsbudsjetter på nye atomvåpen i de tre neste tiårene.

Flere av Høyres dyktige kvinner og menn på Stortinget kan derfor være tjent med en nyorientering i hva som skal være partiets internasjonale samarbeidspartnere. De som engster seg spesielt for Donald J. Trump, burde også bruke mer av sin tid på hva partiet hans faktisk mener. Slik vil flere forstå hvor fjernt det står fra Norges, og Høyres, politiske interesser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!