HAR KOFFERTEN: 20. januar, dagen Donald Trump ble innsatt som president, møtte Obama Trump med en skinnbundet aluminiumskoffert med informasjonen og utstyret den amerikanske presidenten trenger for å starte atomkrig, skriver Dr. Ira Helfand. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN /NTB Scanpix
HAR KOFFERTEN: 20. januar, dagen Donald Trump ble innsatt som president, møtte Obama Trump med en skinnbundet aluminiumskoffert med informasjonen og utstyret den amerikanske presidenten trenger for å starte atomkrig, skriver Dr. Ira Helfand. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN /NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Trumps mulighet til å bruke atomvåpen må begrenses

USA har overlatt sitt atomvåpenarsenal til en person som helt åpenbart ikke er kvalifisert til å ha makt over disse våpnene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

20. januar møtte Obama Trump med en skinnbundet aluminiumskoffert med informasjonen og utstyret den amerikanske presidenten trenger for å starte atomkrig. En rekke sikkerhetseksperter i Trumps eget parti mener han mangler både dømmekraften og kunnskapen til å håndtere atomvåpen.

President Trump har muligheten til å utløse atomkrig på egen hånd, uten noen rettslige hindre. Mange har argumentert for at den kommende presidenten ville vise seg som en mer moden og fornuftig mann så snart valget var over. Det vi isteden ser er at Trumps Twitter-krig har fortsatt. Han har også skrytt av å nekte å delta i egne nasjonale sikkerhetsorienteringer. Har betydningen av Donald Trumps finger på den røde knappen gått opp for oss enda?

I flere tiår har amerikansk atompolitikk vært basert på å holde atomvåpen borte fra «gale hender» for egen nasjonal sikkerhet. Fokuset har vært på at vi må gjøre det vi kan for å hindre terrorister og «røverstater» i å anskaffe seg disse våpnene. Samtidig mente amerikanske politikere at det var akseptabelt, til og med fordelaktig, for de eksisterende atommaktene å opprettholde egne atomvåpenarsenaler. Disse statslederne var jo kloke og ansvarlige nok til å håndtere disse våpnene.

Mange i det medisinske miljøet og forskermiljøet har over lang tid utfordret denne tankegangen. Vi har argumentert for at atomvåpen er så farlig, og sannsynligheten for at de vil bli brukt så stor, at intet menneske, uavhengig av intellekt og fornuft, burde ha disse våpnene. Ingen burde noensinne ha makten til å tilintetgjøre verden. Når det gjelder atomvåpen finnes det ingen «riktige hender».

Nå har USA overlatt sitt atomvåpenarsenal til en person som helt åpenbart ikke er kvalifisert til å ha makt over disse våpnene. Hva kan vi gjøre i denne svært farlige situasjonen?

Først og fremst må vi iverksette preventive tiltak for å forebygge en umiddelbar katastrofe. I USA har to senatorer lagt frem et lovforslag kalt «Restricting first use of nuclear weapons act» hvor den amerikanske presidenten vil hindres i å anvende atomvåpen uten godkjenning fra kongressen, med mindre landet er under atomvåpenangrep. Dette forslaget bunner i den amerikanske grunnlovens fundamentale prinsipp om at kun kongressen har makten til å erklære krig. Dette er et klokt og nødvendig tiltak. Den amerikanske kongressen burde arbeide raskt for å få det vedtatt.

Lovforslaget er likevel ikke tilstrekkelig. USA må sette i gang en grunnleggende endring av sin atomvåpenpolitikk. Per dags dato planlegger USA å bruke ca. 1 milliard dollar i løpet av de neste 30 årene for å oppgradere sine atomvåpen, og for å sikre at USA opprettholder arsenalet i flere tiår fremover. Valget av Trump og overførselen av atomvåpenarsenalet til hans ytterst uskikkede hender har ødelagt grunnprinsippet i denne politikken.

Du kan ikke la et ladd våpen ligge der hvor barn kan plukke det opp, og om du ikke kan være sikker på at det ikke vil være barn i nærheten, er du nødt til å sørge for at pistolen ikke er ladd.

USA er nødt til å innse at disse våpnene rett og slett er for farlige til å eksistere. Deres høyeste prioritet for å sikre nasjonal sikkerhet må bli den totale avskaffelsen av atomvåpen. De kan ikke nedruste unilateralt, men de kan, og må, bestemt lede andre atomvåpenstater i retningen av å avskaffe atomvåpen.

I mars vil forhandlinger rundt et nytt forbud mot atomvåpen starte i FN. Dette forbudet vil etablere en ny, internasjonal standard: atomvåpen representerer en uholdbar trussel mot menneskets overlevelse bare ved å eksistere. USA og atomvåpenmaktene har alle jobbet mot dette forbudet. USA burde endre kurs og omfavne atomvåpenforbudet som det neste skrittet i retningen av en atomvåpenfri verden.

USA burde også inngå i samtaler med de andre atomvåpenstatene om en mer omfattende atomvåpenavtale, en atomvåpenkonvensjon, som vil igangsette etterprøvbare, håndhevbare prosesser og en tidslinje for total avskaffelse av disse våpnene.

Nylige forskningsstudier har vist at selv en begrenset atomkrig vil forstyrre klimaet verden over. Konsekvensene vil være en global sultkatastrofe som vil utsette opp til to milliarder mennesker for sult og ødelegge moderne sivilisasjon. Vi skylder våre barn og barnebarn å sørge for at dette aldri skjer.

*Dette debattinnlegget ble opprinnelig publisert på engelsk på CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer