VISER HAN SITT EKTE ANSIKT? Mange minoriteter frykter hva Trump kan finne på som USAs neste president. Foto: REUTERS/Carlo Allegri 
VISER HAN SITT EKTE ANSIKT? Mange minoriteter frykter hva Trump kan finne på som USAs neste president. Foto: REUTERS/Carlo Allegri Vis mer

Trumps oppskrift på kollaps

USA er blitt kalt en smeltedigel. Nå likner landet mest på en usmakelig saus som har skilt seg fullstendig.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Atmosfæren er knapt til å kjenne igjen etter at et mindretall av velgerne sørget for å sende Republikanernes kandidat, Donald Trump, på en sjokkbølge inn i Det hvite hus. USA og verden går på nåler. På gata gråter fortvilte Hillary Clinton-tilhengere, men Trumps tilhengere hånler. Mens hatet og sinnet vokser, er mange, særlig minoriteter, livredde for hva som vil skje.

USA har lenge vært dypt splittet. Liberale og minoritetsvelgere i byområdene danner Demokratenes kjernevelgere mot Republikanernes hvite, erkekonservative velgere på landsbygda. Med valget av Trump er splittelsen blitt en avgrunn. Hovedårsaken er valgkampen hans. Den har vært basert på et hatefullt, rasistisk og fordomsfullt budskap. Han har sparket mot latinamerikanere og kalt mexicanere voldtektsmenn. Han har tatt til orde for å nekte alle muslimer adgang til USA. Han har latterliggjort funksjonhemmete. Han har skrytt av seksuell trakassering av kvinner. Han har oppfordret til vold mot demonstranter. Han har tatt til orde for å fengsle motkandidaten Hillary Clinton. For å nevne en liten brøkdel. Slik har den opprinnelige medieklovnen forandret den offentlig samtalen.

Trump er den første presidenten som er blitt valgt med støtte fra rasistorganisasjonen Ku Klux Klan. Valgkampen hans var ledet av Stephen Bannon, som nå også skal være aktuell som stabsjef i Det hvite hus. Bannon ble kalt en «politisk flammekaster» og var tidligere sjef for nettstedet Breitbart News. Det er en plattform for alternativhøyre - den mangslungne høyreradikale bevegelsen som har nasjonalisme, hvit makt, islamofobi, antifeminisme, homofobi, antisemittisme og annen raseteori som viktige ingredienser. I tillegg kan tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani være aktuell som ny justisminister. Han gjennomførte på 1990-tallet kontroversielle polititiltak som særlig rammet minoriteter i verdensmetropolen hardt. Som støttespiller for Donald Trump i valgkampen har han kommet med svært negative uttalelser om «Black Lives Matter»-bevegelsen.

Minoritetsgrupper kan med rette frykte president Trump. Vil han med støtten fra et republikansk flertall i Kongressen, og med utnevnelsen av høyesterettsdommere, kjapt sørge for at hardt tilkjempete rettigheter kastes på båten? På motsatt side sitter Trump-tilhengere. Mange er hvite velgere fra den hardt pressede amerikanske arbeiderklassen. De har all mulig grunn til å være forbannet på hvordan de er ofre i en globalisert verden med kapitalistisk kynisme. Stemmen på Trump er et «fuck you» til det politiske systemet. Problemet er imidlertid at retorikken hans også ser ut til å ha legitimisert grov trakassering, hverdagsrasisme og styrket hatgrupper.

Etter valget har det nemlig allerede vært en sterkt økning i antallet angrep mot etniske, religiøse og seksuelle minoriteter hvor angriperne har uttrykt støtte til Trump, ifølge en rekke amerikanske medier. Eksemplene på dødstrusler, fysiske angrep og rasistisk graffiti strømmer inn. - Nå som vår mann Trump er valgt, er det på tide å organisere «tjære- og fjær»-borgervernsgrupper som kan arrestere og torturere de avvikerne som leder universitetet og spyr ut mangfoldssøppel, sto det på flygeblader som ble delt ut på Texas State University. «Make America White Again» og et hakekors, hadde noen sprayet på en baseballbane i Wellsville i New York. - Mange muslimske studenter er redde for at Trump har styrket folk som har hat i seg, og som vil være fiendtlige mot dem, sier studenten Abdalla Husain ved University of Tennessee til New York Times. Ved San Diego State University ble en muslimsk student med hijab ranet av to menn. De skal ha kommet med kommentarer om Trump før de stakk. Ved Hillary Clintons gamle universitet, Wellesley College, skal to menn ha kjørt gjennom universitetsområdet med et svært Trump-flagg og spyttet på afroamerikanske, kvinnelige studenter. Etterpå skrøt de av det hele i en video som ble spredd på sosiale medier.

Fra mange skoler meldes det om aggressive situasjoner hvor Trump tas til inntekt for mobbing og trakassering. En video fra York County School of Technology i Pennsylvania viser studenter med et Trump-skilt som roper «hvit makt». «Fuck niggers #whitesonly #whiteamerica #trump», skrev noen på ei dør på en skole i Minnesota. Under en valgvake på en bar i Los Angeles ble homofile Chris Ball slått ned med en flaske av menn som kom med skjellsord mot homofile, ifølge Calgary Metro. Også på sosiale medier har antallet trusler mot minoriteter skutt i været, ifølge New York Times. Samtidig har titusenvis av Trumps motstandere gått ut i gatene i USAs største byer for å demonstrere. Noe liknende har aldri skjedd etter presidentvalg i USA tidligere.

Etter Trumps hatefulle valgkamp, balanserer USA på randen av kaos og opptøyer. Han holdt en relativt samlende takketale på valgnatta. Det kan tyde på at selv den vanligvis så narsissistiske bajasen kjenner et ansvar. Men Trump er fullstendig uforutsigbar, og dermed farlig. - Hadde nettopp et veldig åpent og vellykket presidentvalg. Nå demonstrerer profesjonelle demonstranter, egget opp av mediene. Veldig urettferdig! twitret for eksempel den tynnhudete mannen på konfronterende vis torsdag før han forandret mening noen timer seinere.

Både president Barack Obama og Hillary Clinton har begge allerede bidratt mer enn Trump til å dempe spenningene ved å ta til orde for en fredelig maktoverføring. Men dessverre hviler størsteparten av ansvaret for å unngå kollaps på en kjendisriking uten politisk eller diplomatisk erfaring. USA trenger desperat en leder som forsikrer landets mange livredde og sinte innbyggere - både motstandere og tilhengere - om at han er alles president. Han må samtidig gjøre det klart at trakassering, mobbing, vold og rasisme er uakseptabelt. Dessuten er han avhengig av at store deler av USA tilgir mye mer av hans grovt fornærmende oppførsel enn han egentlig fortjener. Hvis ikke kan dette gå riktig ille.

Et vanlig råd for å redde saus som har skilt seg, er å tilsette kaldt vann. USA trenger en kraftig nedkjøling, men dessverre har Trump foreløpig ikke vist at han er i stand til annet enn å flambere. Det burde skremme oss alle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.