I SIN EGEN VERDEN: Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
I SIN EGEN VERDEN: Donald Trump. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump i FN:

Trumps perspektiv på verden er historieløst, kortsiktig og dumt

Hadde det ikke vært bedre å - I FNs ånd - spille på lag?

Meninger

Er det sånn at vi får en mer stabil verden når landene fremmer sine nasjonale egeninteresser? Det synspunktet ble framført av USAs 45. president Donald Trump i hans tale under FNs hovedforsamling i New York denne uka. I et stort sett sobert språk ble dette synspunktet presentert som en ideologisk rettesnor for å få Trumps viktigste slagord - America First - til å henge på greip.

Men det man kan kalle Trumps visjon henger ikke på greip. Selvsagt er det alle nasjoners rett å fremme sine egne interesser. Men mye viktigere er det å samarbeide for å nå felles mål. Trumps perspektiv på verden - framført av alle steder i FN - er historieløst, kortsiktig og ganske enkelt dumt. Selv lilleputter på fotballbanen vet at laget blir bedre hvis spillerne samarbeider. Hvis man er på samme lag.

Og vi er på samme lag. Det er det for eksempel FN handler om. Selv om Trump truer med å bombe Nord-Korea til støv, så er verdens nasjoner på samme lag. Det er derfor Trump etter alt å dømme aldri vil bombe Nord-Korea, i hvert fall ikke til støv. Fordi også Trump skjønner at vi alle er på samme lag. Han kan ikke bombe av hensyn til naboene Sør-Korea, Kina, Russland og Japan. Og han kan heller ikke bombe av hensyn til nord-koreanerne. Hvordan ville det i så fall se ut? Å kollektivt drepe 20 millioner nord-koreanere fordi de har en leder de aldri har valgt? Trump kan ikke bombe fordi vi er på samme lag.

Det samme gjelder klima. For mennesker som tar kunnskap på alvor går det ikke an å melde seg ut av Paris-avtalen om utslipp som ødelegger klimaet. Alle vettuge mennesker skjønner at man må ha mer samarbeid mellom nasjonene om klima, og ikke mindre. Om ikke annet så burde det være i USAs interesse - America First - å kutte i utslipp av klimagasser etter to veldig ødeleggende stormer i USA på kort tid.

I et kortere perspektiv er kanskje det farligste med Trumps tale i FN hans forhold til atom-avtalen med Iran. Han kan ikke skrote den, fordi avtalen er inngått med FN, og de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet. Men han kan lage så mye bråk med den at Iran av politiske grunner kan trekke seg fra den. Det vil føre til at Iran kanskje tar opp igjen sitt atomvåpenprogram, til økt spenning i Midt-Østen generelt, og mellom Iran og Israel spesielt.

Hadde det ikke vært bedre å - I FNs ånd - spille på lag?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.