Trumps politikk kan svekke populismen i Europa

Fortsetter Donald Trump som nå, vil støttespillerne trolig bli færre mens frontene vil hardne til.

SALGSVARE: Salget av Trump-effekter går som hakka møkk, men hva blir effekten av hans politikk? Foto: Zuma Press/Scanpix NTB
SALGSVARE: Salget av Trump-effekter går som hakka møkk, men hva blir effekten av hans politikk? Foto: Zuma Press/Scanpix NTBVis mer
Kommentar

FRPS PARLAMENTARISKE NESTLEDER Ulf Leirstein gir sin uforbeholdne støtte til Donald Trumps presidentordre om innereiseforbud til USA, mens partifellen Christian Tybring-Gjedde er kritisk. Til Dagsavisen sier Tybring-Gjedde at denne type beslutninger kan bidra til økt islamsk fundamentalisme og gjøre samarbeidet med muslimer for å bekjempe terror vanskeligere.

Uenigheten i Frp er et bilde på at Donald Trumps råkjør mot menneskerettigheter, internasjonal solidaritet, massemedia, globalisering, miljøkamp og feminisme har sin pris. Når den amerikanske presidenten går så brutalt fram som han gjør, vil det nødvendigvis føre til avskalling blant tilhengerne, både i USA og i Europa. En meningsmåling gjennomført etter Trumps første fem dager i presidentstolen viste at bare 36 prosent av amerikanske velgere var fornøyd med ham. Det burde bekymre, men bulldoseren Trump bryr seg ikke om slikt.

PRESIDENTENS harde kjerne i USA støtter fullt og helt opp om den nye amerikanske politikken, som egentlig bare innebærer at Trump mente det han sa under valgkampen i fjor. En del av hans velgere er imidlertid bekymret. Mange stemte på Trump som et alternativ til «løgneren» Hillary Clinton. Nå har de fått sin egen løgner, som til og med lanserer uttrykket «alternative fakta», noe som ville gått glatt inn som «nytale» i George Orwells dystopiske roman «1984».

Ser man over Atlanterhavet og til Europa, vil Trumps gjøren og laden i tida som kommer få stor betydning for den politiske utviklingen. Det er presidentvalg i Frankrike og parlamentsvalg i Nederland og Tyskland de neste månedene. Populistene og ultranasjonalistene Marine Le Pen og Geert Wilders kan komme til makten i de to førstnevnte landene. Men de er avhengige av drahjelp fra Donald Trump. For oss som ikke synes så mye om verken Le Pen, Wilders – eller det fremadstormende tyske nasjonalistpartiet Alternative für Deutschland – ser utviklingen foreløpig ut til å gå ganske bra.

FOR DET GÅR grenser også for europeere. Vel kan mange omfavne deler av Trumps utspill, men der handlinger og uttalelser går over i det rene klovneri, vil mange reagere negativt. For Trump, Le Pen og Wilders står den politiske kampen mellom folket og eliten, mellom «oss og dem» og mellom en katastrofal fortid og en lysende framtid. Men hva om denne framtida ikke ser så lysende ut? Da kommer tvilen.

«Det er vanskelig å spå, spesielt om framtida», sa den danske tegneren og humoristen Storm P. Men det er lett å forstå at både Le Pen og Wilders trenger flere velgere om de skal oppnå suksess. Trump synes ikke akkurat å hjelpe dem på veien. Tvert imot kan velgergrunnlaget deres bli mindre. Det er bra.

MEN BÅDE i USA og i Europa fyrer Trump opp til en økt polarisering. Den harde kjernen av populister vil trolig bli mer oppildnet Det kan igjen føre til motreaksjoner. Det er ikke bra.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.