DEBATT

Debatt: Arktis

Trumps tidsalder er «en farlig tid»

Ved inngangen til 2017 seiler vi inn i det ukjente farvannet som er Donald Trumps ledelse. Hvor vil vinden føre oss?

DEKKER KONFERANSEN: Tom Yulsman fra Colorado, USA, er i Tromsø for å dekke konferansen Arctic Frontiers, som pågår til fredag. Foto: Terje Mortensen
DEKKER KONFERANSEN: Tom Yulsman fra Colorado, USA, er i Tromsø for å dekke konferansen Arctic Frontiers, som pågår til fredag. Foto: Terje Mortensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En ny global temperaturrekord har blitt satt for tredje året på rad, bekreftet det nasjonale byrået for hav og atmosfære i USA 18. januar. 2016 var det varmeste året siden målingene startet i 1880. Bare to dager seinere ble Donald Trump innsatt som USAs 45. president. Da Trump la hånda på bibelen og avla presidenteden, lå temperaturen i Washington D.C. på ni grader celsius. Det er den fjerde varmeste januar-innsettelsen noensinne.

Samtidig som presidentmakten skiftet hender, fikk den offisielle nettsiden til Det hvite hus nye bestyrere. Bare et øyeblikk før den elektroniske overføringen inneholdt nettsiden mengder av informasjon om klimaendringer. På et blunk var alt borte – bortsett fra dette korte utsagnet fra Trump-administrasjonen: «Altfor lenge har brysomme restriksjoner på energiindustrien holdt oss tilbake. President Trump er dedikert til å eliminere skadelig og unødvendig politikk, slik som klimahandlingsplanen…».

Det bør nevnes at Trump-administrasjonen ikke hadde god tid til å skape nytt innhold for den nye nettsiden. Likevel hadde de kapasitet til å reklamere for førstekvinne Melania Trumps modellkarriere og smykkelinje.

Det korte utsagnet om klimaendringer på den nye nettsiden til Det hvite hus næret ingen trøst hos dem som hadde håpet at Trump ville gå tilbake på løftet om å trekke USA ut av Parisavtalen. Like foruroligende er hans «America First»-energiplan, som ble avdekket på nettsiden. Her lover den tidligere realitystjernen at han standhaftig skal forfølge politikk som øker produksjonen av kull, olje og gass. Fornybar energi blir ikke nevnt med ett ord, hvis du lurte. Alt dette utspilte seg like etter at jeg ankom Tromsø for å dekke konferansen Arctic Frontiers, som blir holdt fra 22. til 27. januar.

Årets tema er, passende nok, «White Space – Blue Future» (Hvitt rom – blå framtid). Jeg tolker det omtrent slik: «Ta farvel med langstrakte vidder av hvit sjøis, si hallo til det åpne hav». Med tanke på hva som skjedde med den arktiske sjøisen i 2016, er ikke denne nokså kyniske uttalelsen helt bak mål.

USAs nasjonale senter for snø- og isdata rapporterte nylig følgende: «I løpet av året kom en ny bølge rekordlave målinger for både daglig og månedlig sjøis-utstrekning». Bare i 2016 ble det målt rekordlave utstrekkinger for sjøis i januar, februar, april, mai, juni, oktober og november. Dette er fortsettelsen på en lang trend. «Det som skjer i Arktis, forblir ikke i Arktis», sier Petteri Taalas, generalsekretær i Verdens meteorologiorganisasjon. Han referer til den økende mengden vitenskap som antyder at den arktiske sjøisens forsvinning er knyttet til forstyrrelser i normale vintervær-mønster i store deler av den nordlige halvkule.

Men så er det den «blå framtida», den andre delen av Arctic Frontiers-konferansens tema. Dette peker mot at den smeltende isen åpner for nye fristende muligheter, ikke minst et potensial for å ekspandere ressursutvinning. Og det innebærer et løft for mange nasjoners økonomi.

Det er faktisk slik at U.S. Geological Survey estimerer at området nord for den nordlige polarsirkelen har 90 milliarder fat uoppdaget olje. Så kan man legge til om lag 47 milliarder kvadratmeter naturgass. Det blå framtidstemaet lover også andre måter å øke økonomisk aktivitet, inkludert shipping, fiskerinæring og turisme. Tromsø er ikke fremmed for stigende økonomisk høyvann. Ukeavisen Ledelse rapporterte i fjor at nordlig norsk vinterturisme økte med 250 prosent i tiåret mellom 2005 og 2015.

Denne økningen er i stor grad drevet av turistenes ønske om å se nordlys. Men Arktis har også vært mye i nyhetsbildet de seineste år. Delvis fordi temperaturen der har økt to til tre ganger så raskt som i andre deler av verden.

Med søkelyset så tett på Arktis, vil sannsynligvis turismen følge. Det var i hvert fall tilfelle med de 1070 passasjerene som seilte mellom Seward, Alaska og New York City om bord på Crystal Serenity i sommer. Cruiseskipet er det største som noensinne har navigert den sagnomsuste Nordvestpassasjen. Den 6800 tonn tunge nidekkeren klarte å åle sin vei gjennom smale, grunne kanaler, i stor grad takket være mangelen på sjøis. Naturligvis var forholdene ganske annerledes for Roald Amundsen og mannskapet på hans lille båt, Gjøa, i 1905.

På deres historiske reise gjennom Nordvestpassasjen tilbrakte de to uker drivende i Simpson-stredet. At de unngikk å bli knust av den mangfoldige polarisen var i stor grad takket være Amundsens dyktighet, stahet og en god dose flaks.

Ved inngangen til 2017 seiler vi inn i det ukjente farvannet som er Trumps ledelse. Hvor vil vinden føre oss? «Jeg frykter dette vil påvirke Arktis på måter vi ikke har forutsett», sa Margot Wallström, utenriksminister i Sverige, under åpningen av Arctic Frontiers-konferansen. Men det skal nevnes at selv om Trump hadde vært like opptatt av å temme klimaendringer som Barack Obama, ville Arktis likevel fortsette å bli varmere.

Det er fordi drivhusgassene vi allerede har sluppet ut i atmosfæren vil fortsette å varme opp klimaet. Og det krever at vi reflekterer over måter å tilpasse oss forandring, ikke bare begrense den.

For Mark Serreze, direktør i USAs nasjonale senter for snø- og isdata, er ikke de uunngåelige forandringene i seg selv den største bekymringen. «Det er alltid forandring», sier han, «Det er forandringenes hastighet som er bekymringsverdig». Det gjør tilpasning enda mer utfordrende.

Trumps tidsalder er «en farlig tid», fortsetter han. «Det er fordi at samtidig som Arktis, og klimaet for øvrig, forandrer seg i hurtig tempo, har vi en administrasjon som vil stikke hodet i sanden. Dette kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer