DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Trumps utvalgte

Til tross for at han har gjort narr av generaler i valgkampen, har Trump valgt overraskende mange av dem som ministre.

BYGGER STAB: Påtroppende president Donald Trump med sin visepresient Mike Pence (t.v.) og stabssjef Reince Priebus da det fortsatt var valgkamp. Foto: John Locher / AP / NTB Scanpix
BYGGER STAB: Påtroppende president Donald Trump med sin visepresient Mike Pence (t.v.) og stabssjef Reince Priebus da det fortsatt var valgkamp. Foto: John Locher / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Presidentembetet endrer deg ikke, det avslører hvem du er, sa Obama.

Vi er i ferd med å få et bilde av hvilken president Donald Trump ønsker å bli. I valgene av ministre har han prioritert lojalitet og en utstrakt hånd til eget parti for å sikre store retningsendringer for landet.

Valgene av Jeff Sessions som justisminister, Steve Bannon som spesialrådgiver, Ben Carson som bolig- og byutviklingsminister og Reince Priebus som stabssjef virker å være belønninger for vedvarende støtte i valgkampen. Valget av Carson, som selv har sagt at han ville vært en fisk på land i en slik stilling, tyder på at lojalitet noen ganger veier tyngre enn kvalifikasjoner. Og disse gutta er virkelig lojale.

Den nye presidenten er avhengig av å opprettholde en skjør fred med egen partielite for å få sine planer realisert i Kongressen. Flørtingen med Mitt Romney, samt utnevnelsene av Priebus og Nikki Haley som FN ambassadør, illustrerer dette. USAs neste transportminister er ikke bare tidligere minister under Bush Jr., men også gift med republikanernes leder i Senatet. Sist, men ikke minst, ved å gi Mike Pence ansvaret for overgangsprosessen, har Trump roet mange i eget parti. I hvert fall enn så lenge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer