Debatt: USA-valg 2016

Trumps utvalgte

Til tross for at han har gjort narr av generaler i valgkampen, har Trump valgt overraskende mange av dem som ministre.

BYGGER STAB: Påtroppende president Donald Trump med sin visepresient Mike Pence (t.v.) og stabssjef Reince Priebus da det fortsatt var valgkamp. Foto: John Locher / AP / NTB Scanpix
BYGGER STAB: Påtroppende president Donald Trump med sin visepresient Mike Pence (t.v.) og stabssjef Reince Priebus da det fortsatt var valgkamp. Foto: John Locher / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Presidentembetet endrer deg ikke, det avslører hvem du er, sa Obama.

Vi er i ferd med å få et bilde av hvilken president Donald Trump ønsker å bli. I valgene av ministre har han prioritert lojalitet og en utstrakt hånd til eget parti for å sikre store retningsendringer for landet.

RÅDGIVER: Thor Steinhovden. Foto: Agenda
RÅDGIVER: Thor Steinhovden. Foto: Agenda Vis mer

Valgene av Jeff Sessions som justisminister, Steve Bannon som spesialrådgiver, Ben Carson som bolig- og byutviklingsminister og Reince Priebus som stabssjef virker å være belønninger for vedvarende støtte i valgkampen. Valget av Carson, som selv har sagt at han ville vært en fisk på land i en slik stilling, tyder på at lojalitet noen ganger veier tyngre enn kvalifikasjoner. Og disse gutta er virkelig lojale.

Den nye presidenten er avhengig av å opprettholde en skjør fred med egen partielite for å få sine planer realisert i Kongressen. Flørtingen med Mitt Romney, samt utnevnelsene av Priebus og Nikki Haley som FN ambassadør, illustrerer dette. USAs neste transportminister er ikke bare tidligere minister under Bush Jr., men også gift med republikanernes leder i Senatet. Sist, men ikke minst, ved å gi Mike Pence ansvaret for overgangsprosessen, har Trump roet mange i eget parti. I hvert fall enn så lenge.

Gjennom utnevnelsene har Trump også signalisert en kraftig endring blant annet på klimafeltet. Scott Pruitt, valgt til å lede klimadirektoratet EPA, er en nær venn av fossilindustrien og tviler på menneskeskapte klimaendringer. Wilbur Ross, handelsministeren, er kjent for å gjenreise utsatte selskaper i kull- og gruveindustrien. Som USAs ansikt utad har han pekt ut oljemagnaten Rex Tillerson.

Til tross for at han har gjort narr av generaler i valgkampen, har Trump valgt overraskende mange av dem som ministre. Tidligere generaler vil få ansvar for sikkerhets-, etterretnings-og forsvarspolitikken. Ifølge Trump må landet framstå som «tøffere» utad, og hvordan illustrere dette bedre enn med et kobbel av uniformer i sentrale stillinger. Et fellestrekk hos disse er at de mener at Obama har nedprioritert trusselen fra radikale islamister, om ikke islam generelt. Dette kan fort dominere mye av landets utenrikspolitikk framover.

Det er ingen naiv amatør som nå flytter til Washington. Ministerkabalen signaliserer at Trump vil gjøre endringer som kan ta USA, og verden, i en kaldere og mer forurensende geopolitisk retning. Hans eget parti virker å tro at det kan være med å påvirke den reisen. Trump og hans lojalister vet nok bedre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.