LEDER

Ledertema: PSTs årlige rapport om terror og spionasje:

Truslene mot Norge er blitt skarpere og mer komplekse

Advarslene mot russisk etterretning bekrefter at forholdet til naboen i øst er blitt kjøligere og hardere

PST-SJEF BENEDICTE BJØRNDAL: La fram et skarpere trusselbilde mot Norge.
PST-SJEF BENEDICTE BJØRNDAL: La fram et skarpere trusselbilde mot Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Truslene Norge står overfor er skarpere og mer komplekse enn før. Det kommer tydelig fram i den årlige trusselvurderingen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la fram i går. Ekstreme islamister med tilknytning til IS eller al-Qaida, representerer fremdeles den største terrortrusselen mot Norge. PST vurderer det som «mulig» at det i løpet av 2017 vil bli gjennomført terrorangrep mot norske mål. Samtidig sier PST at Norge og norske interesser i år vil utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha et stort skadepotensial. Her tas det ingen forbehold. PST advarer også mot at stortingsvalget til høsten vil medføre økt trusselaktivitet mot politikere og andre myndighetspersoner. Det ansees som «lite sannsynlig» at høyreekstremister vil gjennomføre terrorhandlinger i 2017, men PST advarer mot tilvekst og bedre organisering i den hardeste delen av miljøet.

Norge er ikke noe hovedmål for islamistiske terrororganisasjoner, men både IS og al-Qaida anser Norge som et legitimt terrormål. Det er grunn til å merke seg at IS nå oppfordrer sympatisører til å gjennomføre angrep på egen hånd, uten kontakt med ledelsen. Det betyr at vi i vestlige land kan vente flere terrorangrep utført med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak. Samtidig er den norske rekrutteringen til IS i Syria og Irak svekket. PST forventer at svært få reiser ut av Norge i år for å sluttet seg til det selverklærte kalifatet. Ellers regner PST det som lite sannsynlig at de ledende terrororganisasjonene sender folk med asylstrømmen til Norge med ordre om å begå en voldelig aksjon.

Da E-tjenesten la fram sin siste trusselvurdering, inneholdt den en klar advarsel mot etterretningsoperasjoner iverksatt av Russland. Nå gjentar PST advarselen, og forsterker den. Russland utgjør en økt trussel mot Norge, og utsatte mål er militære installasjoner, kritisk infrastruktur, teknologisk forskning og industri og ikke minst; Norske politikere og andre beslutningstakere. Tydeligheten, og den vekt trusselrapporten legger på dette, er i seg selv et kraftig signal om et kjøligere og skarpere forhold til den store naboen i øst.

Gjennom femten år er PST årlige trusselvurderinger blitt mer åpne og informerende. E-tjenesten har kommet etter. Det er en positiv utvikling som gjør det mulig for offentligheten å ha et mer realistisk syn på hva som truer norsk sikkerhet og norske interesser. Likevel er det et godt stykke igjen til de hemmelige tjenestene praktiserer nødvendighet åpenhet og er under sikker demokratisk kontroll.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer