Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trussel fra Sverige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OVERVÅKNING: Den 18. juni vedtok Sveriges Riksdag den omstridte FRA-lagen, som gir Försvarets radioanstalt (FRA) rett til å overvåke innholdet i all data-og telekommunikasjon som passerer Sveriges grenser. Det kan få alvorlige konsekvenser for norsk rettssikkerhet, i og med at det aller meste av internettrafikken til og fra Norge går gjennom Sverige.

IT-selskaper har allerede begynt å flytte ut fra Sverige etter Riksdagens avgjørelse. Google sammenligner FRA-lagen med internettkontrollsystemer som finnes i Kina og Saudi-Arabia, og den finske avdelingen av TeliaSonera har flyttet sine epost-servere fra Sverige til Finland for å beskytte den innenlandske epost-trafikken hos sine finske kunder mot svensk overvåkning.

I Norge har det den siste tiden vært en gryende debatt om datalagringsdirektivet, som innebærer overvåkning av hvem du ringer eller sender e-post til, og når du gjør det. FRA-lagen tar dette et syvmilsskritt videre og åpner for masseovervåkning av innholdet i all data-og telekommunikasjon som passerer Sveriges grenser. Försvarets radioanstalt har dermed frie tøyler til å lese innholdet i konfidensiell kommunikasjon mellom en nordmann og en tysker, så lenge datatrafikken går via Sverige.

Det er med andre ord ikke bare svenske borgere som går en orwelliansk fremtid i møte. Den norske regjeringen må snarest mulig gå i gang og kartlegge omfanget av den svenske FRA-lagen, og hvordan den vil gripe inn i nordmenns internetthverdag, slik at det kan settes igang tiltak for å beskytte nordmenns integritet og private kommunikasjon mot den svenske politistaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!