Trussel mot menneskerettighetene?

Å bringe religion til hedninger er å underminere menneskerettighetskonvensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I MANDAGENS

Dagbladet skriver professor Terje Tvedt at trusselen om konflikter mellom ulike kulturer og religioner er et sentralt nasjonalt spørsmål. Vi vil for vår del tillegge at Norges store tildelinger til misjonærer «som skal bringe evangeliet til hedninger og stammer over hele verden» også kan ses på som en alvorlig underminering av menneskerettslige konvensjoner som Norge har ratifisert.

Da Verdenserklæringen om menneskerettigheter trådte i kraft, var fri religionsutøvelse en av de fire grunnleggende frihetene. Retten til tanke- og religionsfrihet var utvilsomt en av de viktigste forutsetningene for å kunne bevege seg fra et middelaldersk syn på verden til en moderne tenkning om menneskers likeverd, uavhengig av tro.

Fri religionsutøvelse er gjentatt i flere konvensjoner, og er, i motsetning til mange andre rettigheter, umulig for partene å reservere seg mot. Diskriminering på grunnlag av religion har vært årsak til kriger og alvorlig undertrykkelse. Problemet har vært at de ulike religiøse grupper har vurdert seg selv som innehaverne av den absolutte sannhet, og derigjennom følt seg forpliktet til å omvende folk som ikke deler deres tro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer