KOMMENTARER

Forsvarets e-tjeneste med fersk rapport om Norges situasjon:

Trusselbildet er blitt farligere, mer sammensatt og er i rask endring

Men når det gjelder islamistisk terror er bildet – akkurat nå – noe lysere enn før.

ADVARER: Sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, legger fram rapporten Norges sikkerhetsutfordringer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix.
ADVARER: Sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, legger fram rapporten Norges sikkerhetsutfordringer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mer spionasje og økt opprustning. En stadig mer avansert etterretning er den mest pågående og omfattende sikkerhetsutfordringen Norge står overfor. Hovedaktørene er Russland og Kina. Islamistiske terrorister omgrupperer for nye angrep. Det pågår kraftig opprustning i alle deler av verden.

Det er noen av hovedpunktene i den årlige sikkerhetsrapporten fra Forsvarets e-tjeneste. Den følger det hovedsporet som finnes i alle ferske rapporter om forsvar, sikkerhet og utenrikspolitikk: Trusselbildet er blitt farligere, mer sammensatt og er i rask endring og utvikling. Den teknologiske utviklingen har ført til at handlingsrommet til statlige og andre aktører har vokst. Stadig flere stater, militser og terrorgrupper vil få tilgang til avanserte våpensystemer og produksjonskapasiteter.

Samtidig svekkes avtaler om rustningskontroll, for eksempel INF-avtalen som forbyr utvikling og utplassering av kort- og mellomdistansemissiler i Europa. Her er både Russland og USA nå utmeldt. Ifølge e-tjenesten vil rivaliseringen mellom stormaktene øke sannsynligheten for at opprustning fører til nye former for kappløp, både regionalt og globalt, i årene framover. Reguleringen av internasjonal politikk vil bli ytterligere svekket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer