Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deeyah Khan

- Trusselen blir ikke tatt seriøst

For et år siden fulgte filmskaper Deeyah Khan nazimarsjen i Charlottesville. Nå advarer hun mot at sårbare ungdommer blir radikalisert.

UNDER MARSJEN: Filmskaper Deeyah Khan fulgte nazimarsjen i Charlottesville i USA i fjor. Foto: Privat
UNDER MARSJEN: Filmskaper Deeyah Khan fulgte nazimarsjen i Charlottesville i USA i fjor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helgen er ett-årsmarkeringen av nazimarsjen i Charlottesville i USA, som endte med at en av motdemonstrantene, Heather Heyer (32), ble drept.

Filmskaper Deeyah Khan fulgte marsjen i fjor da hun laget dokumentaren «White Right: Meeting the enemy», en dokumentar som er nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen.

Nå frykter Khan (41) at trusselen fra høyreekstreme grupper ikke blir tatt på alvor.

- Trusselen blir ikke tatt seriøst, på tross av Charlottesville, på tross av alt. Selv om det finnes aktivister som er bekymret, har det vært lite institusjonelle endringer for å løse problemene med rasistisk radikalisering, skriver Khan i en e-post til Dagbladet.

Hun mener vi må endre måten vi møter høyreekstremisme:

- Selvfølgelig må vi bruke rettssystemet når det gjelder kriminelle handlinger. Men vi må også se på hvordan vi identifiserer sårbarhet i mennesker som kan føre dem inn i ekstremistiske bevegelser. Vi må ser på hvordan vi kan støtte folk som vil bryte, og hvordan vi kan avradikalisere mennesker innenfor bevegelsene, sier Khan.

TETT PÅ NYNAZISTER: I dokumentaren «White Right: Meeting The Enemy» møter den Emmy-vinnende filmskaperen Deeyah Khan nåværende og tidligere nynazister, og følger dem til den brutale høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville. Video: Fuuse Vis mer

Truet på livet

Khan, som ble kjent som artisten Deepika Thathaal i Norge på 90-tallet, er bosatt i London. Hun har laget fire dokumentarer, og vant Emmy for sin første dokumentar «Banaz: A love story» i 2013.

Hun satt ansikt til ansikt med rasister og fascister da hun laget «White Right: Meeting the enemy».

Over lengre tid fulgte Khan lederen av den høyreekstreme gruppa National Socialist Movement, Jeff Schoep.

«De hater media. De hater kvinner. Og når jeg i tillegg er muslim … Jeg har jo ikke gjort det direkte lett for meg selv,» har hun tidligere fortalt i et intervju med Dagbladet.

Der fortalte hun også hvordan hun var blitt truet av et titalls menn med våpen, noen timer etter marsjen i Charlottesville. Hun og en assistent skulle intervjue nazister på en treningsleir.

- De skriker, de roper, og de er helt svarte i øynene. «Who the fuck are you? Are you a jew? Are you fucking jew? Are you a fucking media?» (...) jeg har antakelig aldri vært så redd, fortalte Khan.

- Mer mainstream

For henne var det likevel viktig ikke å demonisere menneskene i dokumentaren.

- Hvis vi begynner å demonisere folk, mister vi alt håp om å nå ut til dem og forandre synspunktene deres. Vi må forstå de menneskelige behovene som trekker mennesker til disse hatefulle samfunnene, sier Khan.

Nå mener hun at Jeff Schoep har forsøkt å gjøre National Socialist Movement mer «mainstream».

- Han har fjernet en del av de mest åpenbare Nazi-symbolikken fra bevegelsen, for å få mer støtte. Men ideologien er den samme, sier Khan.

Frykter ekstremismen på nettet

Hun tror likevel ikke at den største trusselen kommer fra etablerte nazistiske grupperinger, men fra den voksende ekstremismen på nettet.

- Hatet er bare noen få klikk unna, og det finnes sårbare unge mennesker som lett suges inn i denne verdenen, sier Khan.

Hun mener farlige ideer sprer seg med lynets hastighet i et polarisert USA.

- Det er ikke bare folkene med svastika-tatoveringer som vi må bekymre oss for. Det er de unge gutta som føler seg utenfor og som bruker for mye tid på nettet. Og gutta i dress som sprer en «mykere» rasisme og blir valgt inn i politikken, sier Khan.

Hun sier hun er svært glad og overrasket at «White Right: Meeting the enemy» er nominert til Emmy i kategorien internasjonale nyheter og aktualitetsprogram. Prisene deles ut 17. september.

- Jeg håper dette vil gi mer oppmerksomhet til problemstillingene i filmen, og gi noen pekere til hvordan vi kan behandle problemene med rasisme og ekstremisme, sier Khan.