Trusselen mot demokratiet er tausheten

Fordomsfulle begreper brukes hele tiden i mediene. Ikke engang at Jens Stoltenberg kan sitte i Først og sist på NRK og si «krøpling», får n oen til å reagere, skriver Berit Vegheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET SAMFUNN SOM

rangerer menneskeverdet ved å gi ulikt rettslig vern og oppmerksomhet til marginaliserte og utsatte grupper i befolkningen, har avgjort et stort demokratisk problem. Min påstand som skal underbygges her, er at dette er tilfellet i Norge.

Stopp Diskrimineringen er i gang med å kartlegge hvilke temaer og hvilke befolkningsgrupper man har/ikke har fokus på i menneskerettighetssammenheng (heretter forkortet MR) i lovverk, i offentlige dokumenter, i offentlig debatt, i forskning og undervisning, i nasjonale rapporter om MR og i institusjoner og organisasjoner som jobber spesielt med MR-spørsmål. La meg presentere noen tydelige trekk.

Stopp Diskrimineringen har som formål å arbeide for en lov mot diskriminering av funksjonshemmede, og vår kartlegging viser først og fremst hvordan denne gruppen behandles i MR-sammenheng. Men siden vi snakker om en av de mest utsatte og sårbare befolkningsgrupper når det gjelder spørsmål om fordeling av makt, innflytelse og nødvendige ressurser som muliggjør aktiv deltakelse i politikk og på alle andre arenaer av betydning i samfunnet, bør kartleggingen ha genuin interesse for alle som hevder å kjempe for demokratiets sak. Bildet som avtegner seg er så entydig at det bør vekke allmenn uro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.