DEBATT

Debatt: NAV-skandalen

«Trygdeeksport» er tull og tøys

Trygd bør ikke være en tvangstrøye for å holde mottakeren innenfor landegrensene våre. Vi er en del av et felles europeisk arbeidsmarked, og det omfatter både yrkesaktive og arbeidsledige.

RETTIGHET: Når pensjonen kan flyte fritt på tvers av grenser er det ingen grunn til at folk på trygdeytelser ikke skal ha samme rettighet. Politikerne bør ta innover seg at såkalt «trygdeeksport» ikke eksisterer – i alle fall ikke innenfor EØS, skriver innsenderen. På bildet snakker arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med Erna Solberg og Trond Helleland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
RETTIGHET: Når pensjonen kan flyte fritt på tvers av grenser er det ingen grunn til at folk på trygdeytelser ikke skal ha samme rettighet. Politikerne bør ta innover seg at såkalt «trygdeeksport» ikke eksisterer – i alle fall ikke innenfor EØS, skriver innsenderen. På bildet snakker arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med Erna Solberg og Trond Helleland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Flere titalls mennesker kan være uriktig dømt fordi NAV har feiltolket EØS-retten. Flere tusen saker kan ha blitt utsatt for feilbehandling. Rettsstaten har sviktet enkeltmennesker for å tilfredsstille et politisk mål om å begrense «trygdeeksport».

Men «trygdeeksport» er i seg selv et kunstig begrep som burde kastes på historiens skraphaug.

Å forflytte seg fra stat til stat uten å måtte gjennomgå grensekontroll er unikt i vår tid. Det er ikke lenge siden en mur delte Berlin i to og fanget mennesker innenfor landegrensene, enten de ville eller ikke.

I dag er europeiske borgere, takket være EØS-samarbeidet, frie til å flytte, jobbe, studere og pensjonere seg uavhengig av hvor de bor eller ble født. Fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og mennesker på tvers av europeiske landegrenser, er et underkommunisert gode som altfor ofte tas for gitt.

Friheten til å flytte til et annet EØS-land for å jobbe, må også innebære friheten til å søke jobb i et annet EØS-land mens man mottar norske velferdsytelser. Trygd bør ikke være en tvangstrøye for å holde mottakeren innenfor landegrensene våre. Vi er en del av et felles europeisk arbeidsmarked, og det omfatter både yrkesaktive og arbeidsledige.

Vi har ikke arbeidsinnvandring fra EØS, vi har et felles arbeidsmarked. Vi har ikke kapitalflukt ut til Europa, vi har fri bevegelse av kapital. Vi «mister» ikke studenter til kontinentet, våre studenter har friheten til å studere ute i Europa.

Frihetene i EØS-samarbeidet gjelder begge veier og bidrar samlet sett til et Europa preget av frihet til enkeltmennesker, heller enn statlige begrensninger.

Det er en selvfølge for mange at nordmenn lever sine glade dager som pensjonister på Solkysten i Spania. Når pensjonspengene kan flyte fritt på tvers av grenser er det ingen grunn til at folk på trygdeytelser ikke skal ha den samme retten.

Nordmenn og andre EØS-borgere har en rekke felles rettigheter, uavhengig av landegrenser. Disse rettighetene ligger fast, og er en del av prosessene som har skapt fred og velstand på et krigsherjet kontinent. Derfor bør politikerne endelig ta innover seg at såkalt «trygdeeksport» ikke eksisterer – i alle fall ikke innenfor EØS.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer