STOR INTERESSE: - Jeg har vært NAV-klient i tre år, men det er ikke mangel på ambisjoner - tvert imot - som hindrer meg i å påbegynne min yrkesaktive karriere, skrev Vegard Skjervheim. Illustrasjonsfoto: Morten Holm, NTB Scanpix
STOR INTERESSE: - Jeg har vært NAV-klient i tre år, men det er ikke mangel på ambisjoner - tvert imot - som hindrer meg i å påbegynne min yrkesaktive karriere, skrev Vegard Skjervheim. Illustrasjonsfoto: Morten Holm, NTB ScanpixVis mer

«Trygdesnylteren» mest populær

200 000 leste kronikken til Vegard Skjervheim.

En «trygdesnylters» bekjennelser kalte Vegard Skjervheim kronikken om desillusjonert og demotivert ungdom. 200 000 leste saken, og han fikk en storm av reaksjoner, og har senere skrevet to oppfølgere, der han også utdypet grunnen for at han mottok trygd. Siste kom i romjulen, om årets nyord «å nave».

Student Henrik Aa. Bjorland traff en nerve med teksten «Nei, Media» i forbindelse med Breivik-saken. Han skrev blant annet at «Takket være dere i media, har jeg begynt å lide av sporadiske følelser av sympati for Anders Behring Breivik.». Nesten like mange klikket seg inn på den.

Hvorfor får denne klovnen så mye spalteplass? spurte Shahriar Nouri, som titulerte seg som «vantro hund og skitten, feig pasifist» og var lei av å bli satt i bås med Mohyeldeen Muhammad. Det ble årets tredje mest leste debattsak.

Per Fugelli har blitt en enda mer populær mann i 2012, særlig etter han på NRKs Trygdekontoret ga det norske råd følgende råd: Ikke vær et 1-tall på jorden. Bry deg om flokken din». Julaften utdypet han dette i en kronikk, som ble lest av enormt mange og som hittil er delt av 19 000 mennesker på Facebook. «Hører dere: Vi lengter etter oss selv som en flokk av ufullkomne skapninger», skrev han blant annet i dette alternative juleevangeliet.

«Det fins grenser for vår velvilje. Derfor må de fattige skjerpe seg», skrev vår faste spaltist Knut Nærum om behandlingen av romfolket i sommer. Til overveldende respons.

Syv mødre med flåttsyke barn hyllet Lars Monsen da han sto fram med sykdommen på «Lindmo». «Svært mange av oss opplever at barna våre blir kasteballer i systemet. Man blir utsatt for den eliminasjonsmetoden Monsen beskriver - legene sender en rundt for å utelukke et standardsett med tilstander», skrev de. Og ble lest av 120 000. «For mange av oss ligger ikke nyheten i Monsens opplevelser, men i det at disse pasienterfaringene nå får et kjent ansikt.»

Følg oss på Twitter

Det var også stort engasjement rundt skuespiller Geir Kvarmes kamp for å registreres som foreldre til sine barn, som hadde blitt til via surrogati. «Jeg er iferd med å gi opp» skrev han i januar. Nylig ble han og samboeren slettet som foreldre.

Marte Michelet skrev om kretsen rundt Bhatti, og fikk med det den åttende mest leste debattsaken.

NRK-serien «Folkeopplysningen» skapte også debatt, og mest lest av disse innleggene var alternativbehandler og dyretolk Sissel Granas innlegg «Andreas Wahl gjør ting han ikke kan».

Den tiende mest leste saken var statsviter og skribent Bente Aasjords beskrivelse av Kjell Inge Røkke som «Hele Norges sutrekopp». Hun skriver blant annet: «Nå skjønner hele Norge tegninga: Røkke er ikke en Askeladd. Han er Norges mest subsidierte sutrekopp».

Mest lest: Vegard Skjervheims Nav-kronikk.
Mest lest: Vegard Skjervheims Nav-kronikk. Vis mer