DEBATT

Debatt: Trygdesvindel og tillit

Trygdesvindel er et minimalt problem

Mange som mottar uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger lever i konstant forsvarsmodus.

Prisen for et utbygget velferdssystem som baserer seg på tillit, er at noen unntaksvis får mer enn de har rett på, skriver Malin Rogne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Prisen for et utbygget velferdssystem som baserer seg på tillit, er at noen unntaksvis får mer enn de har rett på, skriver Malin Rogne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I disse dager ønsker TV2 å «sette søkelys på trygdesvindel». De trekker frem at 895 personer ble dømt for å ha svindlet NAV i fjor, og oppfordrer leserne til å undersøke nøyaktig hvor mange av svindlerne som kommer fra hennes fylke og aldersgruppe, og hvor mye de fikk svindlet til seg.

I samme artikkel nevner for ordens direktør i NAV Kontroll, Sverre Lindahl, at «de aller fleste som mottar stønad, er ærlige». Det er selvsagt riktig å si at de aller fleste som mottar stønad er ærlige, men det blir litt som å si at månen er større enn en appelsin. Uten å vise til at nesten en fjerdedel av befolkningen mottok stønad uten å bli dømt for svindel, blir bildet skjevt.

Det er uklart hva TV2 søker å oppnå med et sånt fokus. Kanskje er det bare en desperat krampetrekning fra et medieselskap i krise, som ønsker å sanke klikk uten tanke for at det kan føre til ytterligere stigmatisering av en allerede sårbar gruppe.

Artikler som denne i TV2 fører til stigmatisering, fordi det jevne fokuset på en marginal gruppe av stønadsmottakere påvirker hvordan vi møter stønadsmottakere generelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer