KRITISERES: Fullstendig skivebom, skriver Hedvig Heyerdahl og Elise Loftheim om Raymond Johansens forslag om "trygghetsløyper" Foto: Thomas Rasmus Skaug
KRITISERES: Fullstendig skivebom, skriver Hedvig Heyerdahl og Elise Loftheim om Raymond Johansens forslag om "trygghetsløyper" Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Trygg by - ikke trygg sti

Raymond Johansens forslag om trygghetsløyper gjennom Oslo er både prinsipielt og praktisk problematisk.

Meninger

I forrige uke var Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, ute med et forslag om å lage trygghetsløyper for folk på vei hjem om kvelden. Forslaget er dårlig av veldig mange grunner. Her er et lite utvalg.

Stadig oppstår kommentarer og debatter om jenters ansvar ved voldtekt. Var kjolen litt for kort? Hælene for høye? Var hun for full? De aller fleste er enig i at det aldri er jenta sitt ansvar dersom hun blir utsatt for seksuelle overgrep, men likevel får kjole-debatten det til å virke som om vi legger noe av ansvaret hos jenta selv. Med dette forslaget får debatten enda ett ledd: En hendelse ville kanskje ikke skjedd, om hun hadde gått veien om Raymond-løypa, fremfor å ta raskeste vei hjem. En slik ansvarsdreining mot offeret er en utvikling vi ikke er tjent med. Det er aldri jenta sin feil.  

Forslaget er også praktisk problematisk, fordi langt fra alle bor i eller i rundt de gatene på kartet Raymond Johansen har gått over med markeringstusj. Dessuten er det bemerkelsesverdig at Raymond Johansen hevder han har valgt ut løypene sine etter hvor kvinner sier de føler seg mest utrygge om kvelden. Trygghetsindeksen for Oslo kommune viser at kvinner synes det er mest ubehagelig å gå hjem i Gamle Oslo, men denne bydelen nevnes ikke med et ord fra byrådslederkandidaten.  

Raymond-løypene sender også noen signaler til de som er skurker. Dersom du er ute etter å rane, voldta eller foreta andre typer overgrep mot noen på gaten — hvor slår du til da? Alle andre steder enn i den opplyste trygghets-gata. Kriminaliteten vil med andre ord forflytte seg til områder som ikke er underlagt Raymond Johansen sine beskyttende vinger. Hvordan vil det da føles når du må gå en annen løype for å komme hjem på Bjølsen? Ikke særlig kult.    

Det er forskjell på faktisk trygghet og opplevd trygghet. Den faktiske tryggheten i Oslo er veldig bra, det er de færreste av oss som blir utsatt for voldtekt, ran eller andre overgrep. Den opplevde tryggheten er noe annet, det er den følelsen vi har av hvor trygge vi er.   Som ei 22 år gammel jente vet jeg når jeg føler meg trygg, og når jeg føler meg utrygg. Det er når jeg går alene og nærmer meg døren at jeg kniper ekstra hardt om voldtektsalarmen og ser meg over skuldra. Da er det godt å vite at tiltakene rettes inn på ulike områder ved behov, og at det ikke først og fremst er allerede godt belyste områder som stikker av med de fleste ressursene.  

Vi frykter at dersom en definerer noen områder som trygghetsløyper der det skal satses særlig på trygghetstiltak, så vil vi kjenne på mer frykt enn i dag når jeg skal gå utenfor løypa. Vissheten om at det satses på trygghet over hele Oslo er betryggende uansett hvor vi ferdes. Forslaget vil derfor gjøre at vi føler oss mer utrygge enn hva vi gjør i dag.  

For mange jenter legger frykt for å bli utsatt for voldtekt allerede begrensninger i deres bevegelsesfrihet. Det siste vi trenger er enda flere begrensninger. Mens Oslo Høyre har som ambisjon og jobber for at hele Oslo skal være trygg, så velger Raymond Johansen ut noen soner som skal prioriteres. Det er skuffende at en byrådslederkandidat i opposisjon har lavere ambisjoner for Oslo enn sittende byrådsleder.  

Arbeiderpartiet ser ut til å glemme en ting. De hadde justisministeren i 8 år uten at Oslopolitiet fikk tilstrekkelig med ressurser. Det førte til at Oslo kommune måtte ta saken i egne hender og innføre Oslovaktene, mot Arbeiderpartiets stemmer. Tiltaket har fungert, og satses nå videre på.   Arbeidet med å gjøre Oslo til en trygg by har også fått et løft med ny regjering. Omsider får politiet i Oslo flere midler for å takle oppgavene man har som hovedstadspoliti. Denne uken kan byen glede seg over 80 nye politistillinger.  

Beredskapssjefen i Oslo kommune sier hun ikke kan støtte forslaget om Raymond-løyper, og når Arbeiderpartier sier forslaget er utarbeidet i samarbeid med politiet viser det seg at en i HR-avdelingen i Oslo politidistrikt som er medlem i AP har vært med på noen møter. Dette er ikke et rabiat «Unge Høyre kritiserer Arbeiderpartiet uansett»-utspill, det er en grunnleggende dårlig idé. Det samme mener Venstre, Feministisk Initiativ og fagfolk ved Ann Kristin Brunborg som beredskapssjef.  

Det er veldig bra at Raymond Johansen og Arbeiderpartiet kommer med forslag til hvordan Oslo kan bli enda tryggere. Trygghets-løyper er imidlertid ingen god idé, tvert imot tror jeg at slike løyper vil virke mot sin hensikt. Det kan virke som om Raymond Johansen har lett i gamle papirer i forsøk på å komme på et tiltak, uten å ha tenkt igjennom hva det egentlig betyr.  

Ved gode forslag til hvordan Oslo kan bli tryggere legger man selvfølgelig politiske skillelinjer til side i skjønn forening. Det er imidlertid ikke mulig når forslaget er dårlig.  

Bedre lykke neste gang, dette var fullstendig skivebom.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.