Trygg etter første runde

Ingress

Meninger

Man skulle nesten tro hun ikke hadde gjort annet. Statsminister Erna Solberg er trygg og bekvem i sin nye rolle. Hun snakker like uanstrengt med journalistene ved småbordene i regjeringens representasjonsbolig som hennes forgjengere har gjort. Med stor selvtillit oppsummerer hun sin første sesong som regjeringsleder. Den går i korthet ut på at regjeringen har hatt en god start. Det samme kunne ikke Thorbjørn Jagland si etter sine første to måneder som statsminister i 1996. Rundt ham stormet det fra første stund. Men altså ikke rundt Erna Solberg, enda hun har med seg norsk politikks enfant terrible, Frp, i en mindretallsregjering.

Solberg gjorde for øvrig et poeng av at det hun sa i går, kunne hun også ha sagt i fjor, da som opposisjonspolitiker. Det tyder på at hun holder fast ved Høyres nye kurs, går skrittvis fram, stødig og sikkert. Og som vi alle vet, etter noen års valgkamp mot Jens Stoltenberg, så skal hun et annet sted enn ham. Derfor avviste hun tvert et spørsmål fra en tysk journalist om det var muligheter for en Merkel-liknende koalisjon med sosialdemokratene.

Ikke bare skal Solberg et annet sted. Hun vil gå raskere fram og varsler flere reformer. I skolen, med det såkalte lærerløftet. I helse- og omsorgssektoren, der målet på sikt er raskere behandling og en gjennomføring av fritt behandlingsvalg. I begge sektorer skal private selskaper slippes fram i større grad. Neste år starter også arbeidet med en kommunereform. Det er ut fra historiske erfaringer ingen liten oppgave siden de fleste lokalpolitikere, også i Høyre, er fornøyd med dagens struktur. Men vi utelukker ikke at hun får gjort noe med den.

Høyre utgjør det naturlige sentrum i koalisjonen som nå har flertall på Stortinget. Erna Solberg har ikke behøvd å tilpasse partiets politikk så mye til sin nye posisjon. Annerledes er det med Frp-leder Siv Jensen som nå er under bratt voksenopplæring i ansvarlighetens korridorer. Hun kunne ikke, som Solberg, nå brukt sin retorikk fra i fjor. Det ser likevel ikke ut til å bety så mye. Til sammen er det borgerlige flertallet, takket være Erna Solberg, plassert trygt i sentrum. De står for en tydelig, om enn forsiktig, høyredreining av norsk politikk. Til nå har de fått gjøre sitt arbeid i fred.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.