Trygg og fri

Meryl Streep husker den tida hun var bekymret for både vekt og utseende. 56 år gammel er hun fornøyd med det meste.

BERLIN (Dagbladet): Nå synger Meryl Streep også. Hun gjør det i Robert Altmans nye film, «A Prairie Home Companion», som har verdenspremiere her under Berlinalen.

-  Jeg er nervøs for å synge foran et publikum. Men jeg spiller jo en rollefigur, Yolanda, og hvis jeg synger falskt, er det liksom Yolanda som gjør det. Da gjør det ingenting, sier Meryl Streep.

Radioshow

Yolanda opptrer fast i forfatteren Garrison Keillors ukentlige radioshow. Han har fortsatt sitt varietéprogram som sendes live på radioen til mer enn fire millioner lyttere over hele USA. «A Prairie Home Companion» gikk på lufta for første gang i 1974. I Robert Altmans filmversjon skal det nedlegges av pengegriske texanere. Ikke i virkeligheten.

-  Programmet er Amerika på sitt beste, sier Meryl Streep.

-  Det er litt undergravende og har samtidig beholdt en sofistikert uskyld. Jeg føler meg på bølgelengde med Garrison Keillor. Vi vokste opp i 1960-åra da alt var politikk, og denne holdningen har han beholdt. Radioshowet er snilt og varmt; folk i alle politiske leire lytter til ham. Han er i stand til å bringe folk sammen som aldri ville spist middag med hverandre, sier Streep.

-  Så skjønn jeg var

56-årige Meryl Streep har fire nesten voksne barn og bortimot 60 filmer og TV-produksjoner bak seg. Hun føler seg vel med alderen:

 MERYL STREEP: I Berlin for verdenspremieren på Robert Altmans nye film.
MERYL STREEP: I Berlin for verdenspremieren på Robert Altmans nye film. Vis mer

-  Jeg kan se meg selv i gamle filmer på TV og huske hvor bekymret jeg var for vekta eller for den lange nesa. I dag tenker jeg: Gud, så skjønn jeg var! Hvorfor kastet jeg bort tida på sånne bekymringer? Da er det faktisk lettere å være meg i dag; jeg er trygg og fri, sier den modne skuespilleren.

Sex for suksess

- Jeg tenker med gru på dagens unge skuespillere som spille på glamour og sex, fordi det er den eneste gangbare veien til suksess. Som føler at de posere nakne på coveret til Vanity Fair. Akkurat det gjorde meg trist, sier Meryl Streep og legger til med et skuldertrekk at folk må få gjøre sine egne feil.

Hun takket ja til rollen som Yolanda, den ene av de syngende Johnson-søstrene med en nitrist og fattig barndom der sangen var eneste luksus, fordi hun som de fleste amerikanere elsker Keillors litt nostalgiske og vittige univers. Men også fordi den gamle mesterregissøren Robert Altman hyret henne. Hun har alltid drømt om å jobbe for ham.

-  Og vet du hva jeg er spesielt glad for? At jeg er den som skal utdele årets æres-Oscar til ham.