DEBATT

Trygge boligkjøp krever nøytrale takstmenn

Man kan tenke seg at en mekler kan ha ulike insentiver for - og egeninteresse i - å sette en lav eller høy verdi på boligen.

HVEM SKAL GJØRE JOBBEN? En takstmann utfører blant annet arealmåling med lasermåler. Bør takstjobben ovelates til eiendomsmeklerne? Nei, mener NITO Takst. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
HVEM SKAL GJØRE JOBBEN? En takstmann utfører blant annet arealmåling med lasermåler. Bør takstjobben ovelates til eiendomsmeklerne? Nei, mener NITO Takst. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NITO Takst, som organiserer takstmenn, frykter feilaktige lokkepriser om eiendomsmeklerne selv får bestemme markedsprisen på din nye bolig. Markedspris må bestemmes av en objektiv takstmann.

Deler av norsk meklerbransje forsøker nå å fjerne takstmennenes verdivurdering og vil la eiendomsmeklerne selv bestemme markedsprisen på boligen. En ny praksis vil bli misbrukt og vil føre til unaturlige lokkepriser.

Bolighandelen skal oppleves trygg for alle parter. Det er en lang tradisjon for at det er takstmannen som setter verdi på boligen. Takstmann setter verdi, mekler er selger.

NITO Takst er bekymret for at takstmannen, som er den eneste objektive, uavhengige og bygningskyndige part, blir fjernet fra å sette verdi på boligen. Dette vil gi forbrukerne mindre trygghet.

Det er etter et initiativ fra Eiendom Norge at meklere i Hordaland nå vil sette markedsverdi på boliger selv. Takstmenn i Hordaland opplever å bli kontaktet av meklere som presser dem til å ikke sette markedsverdi. NITO Takst får tilbakemeldinger fra takstmenn om at meklere truer med å ikke gi dem flere oppdrag dersom de ikke etterfølger kravet. Meklere vil nå aktivt fraråde selger at takstmannen setter verdi. NITO Takst stiller spørsmål ved om dette er god meklerskikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer