DEBATT

Utvidete velferdsordninger

Trygghet i en unntakstilstand

Corona-pandemien sender sjokkbølger inn i verdensøkonomien som også treffer Norge. Selv om velferdsordningene våre settes under press, skal folk kunne stole på at pengene de har rett til, kommer.

STØTTEN ER DER, OGSÅ I KRISETIDER: Noe saksbehandling vil ta lengre tid enn vi er vant til, og det vil ta noe tid før alle de nye ordningene er på plass. Men dere kan være helt trygge på at pengene kommer, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STØTTEN ER DER, OGSÅ I KRISETIDER: Noe saksbehandling vil ta lengre tid enn vi er vant til, og det vil ta noe tid før alle de nye ordningene er på plass. Men dere kan være helt trygge på at pengene kommer, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De omfattende nasjonale tiltakene knyttet til å bekjempe coronapandemien, har enorme konsekvenser for vår økonomi og for våre arbeidsplasser. Som en liten, åpen økonomi rammes vi samtidig ekstra hardt av at også resten av verden stenges ned. På toppen av dette må vi forholde oss til at oljeprisen har falt dramatisk.

Situasjonen er akutt krevende. Mange har de siste ukene opplevd å bli permittert fra jobben, og mange er hjemme med barna grunnet stengte skoler og barnehager. Hverdagen er forandret, og livet er annerledes enn for bare noen uker siden.

Ved siden av å sikre liv og helse, er regjeringens viktigste mål å sikre at vi fremdeles har arbeidsplasser og et privat næringsliv på den andre siden av krisen. På et tidspunkt skal vi ta hverdagen tilbake. I mellomtida er mange avhengige av velferdsordningene våre. Arbeids- og sosialdepartementet og NAV får mange spørsmål om hvilke regler som nå gjelder. Her er noen av de viktigste svarene.

Permittert eller arbeidsledig: Permittering er et virkemiddel som skal sikre at flest mulig arbeidsplasser består i vanskelige tider. Som permittert beholder du jobben, men blir løst fra din arbeidsplikt i en avgrenset periode. Normalt betaler arbeidsgiver full lønn de første 15 dagene. Nå er dette redusert til to dager, mens staten dekker full lønn inntil 6G (om lag 600.000 kroner) de neste 18 dagene. Deretter må du søke om dagpenger fra NAV. Regelen om tre dagers ventetid er fjernet, slik at de som blir permittert slipper å gå tre dager uten inntekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer