Trygghet i fare

Over 200 000 nordmenn har en utrygg hverdag som midlertidig ansatte. Høyresiden vil ha tallet opp.

TUNGT: Mange nordmenn er ansatt i midlertide stillinger, blant annet i helsevesenet. Ofte brytes Arbeidsmiljøloven, skriver Ingrid Wergeland fra Manifest Analyse, som nå gir ut pamfletten «Fast jobb ABC» 

Illustrasjonsfoto: Heiki Junge / NTB Scanpix
TUNGT: Mange nordmenn er ansatt i midlertide stillinger, blant annet i helsevesenet. Ofte brytes Arbeidsmiljøloven, skriver Ingrid Wergeland fra Manifest Analyse, som nå gir ut pamfletten «Fast jobb ABC» Illustrasjonsfoto: Heiki Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Går du fra vikariat til vikariat? Er du usikker på hvor du skal jobbe om noen måneder, fordi kontrakten din går ut? Synes du det er mange rundt deg som er ansatt i midlertidige stillinger?

Fast jobb er normen i dagens arbeidsmiljølov. Likevel er folk ansatt midlertidig langt utover unntakene loven åpner for. Er man ansatt midlertidig må man enten være vikar for en konkret fraværende person, være ansatt på et prosjekt, som ikke er en del av den ordinære driften til virksomheten, eller man kan være sesongansatt, slik for eksempel jordbærplukkere er. Åtte prosent av de som jobber er midlertidig ansatt. Blant ungdom i arbeid (16 til 24 år) er tallet så høyt som 23 prosent.

Utstrakt bruk av midlertidige ansettelser er et problem i mange bransjer, både i privat og offentlig sektor. Loven er tydelig, men det hjelper lite når arbeidsgivere ikke kjenner lovverket eller bryter det bevisst eller ubevisst. Tillitsvalgte i restaurantbransjen som refererer til arbeidsmiljøloven får til svar fra arbeidsgivere: «Vi har aldri signert denne med dere. Har dere skrevet den?». At arbeidsmiljøloven er en del av norsk lov, er altså ikke noe alle vet. I dag er det tillitsvalgte og velfungerende klubber på arbeidsplassene som i praksis har hovedansvaret for å stoppe brudd på arbeidsmiljøloven. Dette krever høy grad av organisering, og at folk har selvtillit nok til å kreve sin rett. Det er ikke gitt hvis du er vikar og usikker på om du har jobb framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer