LEDER

Hovedleder: TV-aksjonen og Røde Kors

Trygt å gi til Røde Kors

Nordmenn kan trygt gi så det monner når bøssebærerne kommer og banker på døra på søndag.

TILLITEN VERDIG: Av de etablerte organisasjonene så er det grunn til å sette vår lit til Røde Kors. Her president i Røde Kors, Sven Mollekleiv i Homs, Syra.
TILLITEN VERDIG: Av de etablerte organisasjonene så er det grunn til å sette vår lit til Røde Kors. Her president i Røde Kors, Sven Mollekleiv i Homs, Syra. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Søndag er det duket for den årlige tv-aksjonen, hvor tusenvis av nordmenn banker på dører og ber relativt sett velfødde nordmenn om å bidra til å hjelpe mennesker i kriserammede områder.

Årets tv-aksjon går til Røde Kors som skal hjelpe i ni land, inkludert Syria og Sør-Sudan. Det er forventet at 240 millioner kroner vil samles inn. Men nå møter Røde Kors kritikk.

Finansavisen har de siste dagene «avslørt» at Røde Kors har tre milliarder kroner i et fond. Sannheten er 2,5 milliarder kroner.

Det har blant annet fått Christian Tybring-Gjedde (Frp) til å reagere. Det er god grunn til å være kritisk til tv-aksjonen og hjelpeorganisasjoner. Mye av hjelpen brukes ineffektivt, kontrollen med midlene har tradisjonelt vært liten og noen ganger gjør hjelpen mer skade enn den hjelper. Men hvorfor det skulle være problematisk at Røde Kors sitter på et fond, er vanskelig å forstå.

Fondet ble opprettet i 2007 da Røde Kors ikke lenger fikk lov til å drive med spilleautomater. Fondet sikrer organisasjonen 90 millioner kroner årlig i avkastning, totalt 560 millioner kr siden 2007.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer