Trygt og traust

Få norske album, og få ferske artister. Dette er stikkordene for årets CD-høst. For det meste dreier det seg om internasjonale stjerner og de norske veteranenes faste utslipp. - Dette er sunt. Før ble det utgitt alt for mange plater i Norge, sier Ole Evenrud.

Det blir de norske veteranenes høst. Hanne Krogh, Arve Tellefsen, deLillios, Øystein Sunde og Kari Bremnes kommer alle med plater, men debutantene må man lete med lys og lykte etter.

- Dette er flott. Det har vært altfor lett å gi ut plate i Norge. Det ble rett og slett for mange som slåss om oppmerksomheten og egentlig bare kvalte hverandre slik at få solgte noe særlig bra. Da ble det heller ingen penger av det, sier forhenværende norsksjef i Polygram Ole Evenrud.

- Dyrt

Plateselskapene har tidligere blitt beskyldt for å basere seg på salg av de internasjonale storselgerne, og ikke bry seg om å etablere norske artister. Høstens plateslipp vitner ikke akkurat om noen ny trend i så måte.

- Det er lett å glemme at det er de store norske og utenlandske artistene som finansierer nykommerne. Uten de store salgsmaskinene hadde ikke plateselskapene hatt råd til å satse på de ukjente norske. Det er ganske dyrt å utgi en ny artist - med alt det innebærer av studio- og markedsføringskostnader og så videre, sier Evenrud.

Hardere tider

Soldogg, Frost, Grace og Babel Fish er blant de få norske albumdebutantene til høsten. Med solide singelhits er vel Babel Fish og Grace allerede godt kjent for de fleste. Frost og Soldogg derimot, er relativt ubeskrevne blad. Frost dreier seg kort fortalt om litt sfæriske musikalske landskap - paralleller blir trukket til Bel Canto, mens Soldogg er et band fra Grorud som spiller rein rock sunget på norsk.

Ole Evenrud kommer med følgende trøst til artister på kontraktjakt som nå går hardere tider og kaldere plateselskap-skuldre i møte:

- Det er bedre å få nei enn å drukne i alle utgivelsene. Artister har ofte jobbet i flere år med sangene - brukt mye tid og kjærlighet på prosjektet - og det verste som kan skje da er at plata blir utgitt, og ingenting skjer. Får du nei, har du i hvert fall drømmen igjen, sier Evenrud.