Oslo  20110825.
Trygve Hegnar og Vibeke Holth  på Aschehougs Hagefest 2011 torsdag ettermiddag i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Oslo 20110825. Trygve Hegnar og Vibeke Holth på Aschehougs Hagefest 2011 torsdag ettermiddag i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Trygve Hegnar i dobbel hastighet? Det blir som en slags summelyd, en kolibri

Slik endres verden med podcast på dobbel hastighet.

Meninger

Døgnet har bare 24 timer, det får vi som kjent ikke gjort noe med. Men tiden kan komprimeres, slik at du kan fylle livet ditt med mer. Per minutt, så å si.

Sakte tv, minutt per minutt, er allerede en gammel, kjedelig og velkjent trend. Høyhastighets-lytting, derimot, har fått alt for lite oppmerksomhet. Jeg snakker selvfølgelig om muligheten til å høre podcast i dobbel hastighet, eller halvannen, hvis du vil være litt forsiktig. Min kollega Aksel Braanen Sterri pleier å sitte og høre på engelskspråklige økonomipodcaster i dobbel hastighet mens han skriver en kommentar om, tja for eksempel fraværsreglementet i skolen. Sånn som han har gjort til i dag.

Men han snakker litt fort, og det har fått meg til å tenke: snakker han fort fordi han har hørt så mye på podcast i dobbel hastighet? Jeg hører også ofte i dobbel hastighet, og det slår meg hvor treigt jeg synes folk snakker når jeg skrur ned til vanlig tempo. Åh, kom igjen! Fredrik Solvang i «Dagsnytt 18» som sleper seg avgårde. Hva gjør dette med oss?

Jeg har googlet, og funnet en artikkel fra 1999 som forteller at norske politikere har økt tempoet på pratinga med 50 prosent på 50 år. Altså, som å sette podcasten på halvannen hastighet. På de 17 årene som er gått siden 1999 har det sikkert økt enda mer. Nå som flere blir vant til å høre folk snakke raskere enn de i virkeligheten gjør, vil tempoet øke eksponentielt. Vi hører i dobbel hastighet, snakker i dobbel hastighet, blir hørt på av andre igjen i dobbel hastighet osv. Finnes det ingen grenser? Jo, det går for eksempel ikke an å høre på Trygve Hegnar i dobbelt tempo. Det blir bare som en slags summelyd, en kolibri.

Nei, da skrur jeg heller ned på halv speed. Det er morsomt. Gammel, god humor som nå er lett tilgjengelig på podcast. NRKs korrespondent i Washington, Tove Bjørgaas, blir veldig gøyal. Hun trekker sammen ordene, og har en fin nasal klang som blir til den velkjente junkie-sounden i halv hastighet. Vi må ikke glemme gleden ved å snakke sakte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.