Trygve Hegnar og Øystein Stray Spetalen til Litteraturfestivalen

Sammen med Knausgård, Ullmann og Ragde. Her er årets festivalprogram.

FESTIVALFERSKING: Trygve Hegnar blir blant nykommerne på litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Men han er ikke helt ukjent med litterære arrangementer. Her på Aschehougs hagefest i fjor.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FESTIVALFERSKING: Trygve Hegnar blir blant nykommerne på litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Men han er ikke helt ukjent med litterære arrangementer. Her på Aschehougs hagefest i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Tirsdag 29. mai åpner Norges største litteraturfestival på Lillehammer. Årets tema er «penger», og det åpner for en del nykommere på deltakerlista.

Det var klart da festivalprogrammet ble lansert i dag, med 150 forfattere og 250 programposter.

Hegnar og Spetalen
- Vi prøver å se på ulike aspekter ved penger og etikk, og har fått med forfattere og bidragsytere som ikke har vært her tidligere, men som nå får en naturlig plass. Slik utvider vi hva en litteraturfestival kan være, sier festivalsjef Marit Borkenhagen til Dagbladet.

Hun trekker blant annet fram investor Øystein Stray Spetalen, som skal debattere forvaltningen av oljefondet, og Trygve Hegnar, som skal delta i en debatt om norsk matproduksjon.

HEDRER SÆTERBAKKEN: Karl Ove Knausgård kommer på festivalen for å delta på et arrangement om forfatterskapet til avdøde Stig Sæterbakken. Kanskje blir det også tid til en fotballkamp? Knausgård har spilt flere kamper for forfatterlandslaget, som skal møte Italia til dyst under festivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HEDRER SÆTERBAKKEN: Karl Ove Knausgård kommer på festivalen for å delta på et arrangement om forfatterskapet til avdøde Stig Sæterbakken. Kanskje blir det også tid til en fotballkamp? Knausgård har spilt flere kamper for forfatterlandslaget, som skal møte Italia til dyst under festivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De fleste debattene knyttes til en eller flere aktuelle fag- og sakprosabøker.

Knausgård hedrer Sæterbakken
De skjønnlitterære forfatterne blir nok likevel i flertall på festivalen. Blant de største navnene er amerikanerne David Vann og Nicole Krauss, islenderen Gyrdir Eliasson og den syriske poeten Adonis, som skal holde årets Bjørnson-forelesning om poesien i den islam-arabiske kulturen.

Ekteparet Linda Boström Knausgård og Karl Ove Knausgård kommer også. Sistnevnte skal delta på et arrangement om Stig Sæterbakkens forfatterskap.

Sæterbakken var kunstnerisk leder for litteraturfestivalen i flere år, men døde brått i vinter. Forfatter Brit Bildøen og Vagant-redaktør Audun Lindolm er også blant dem som skal være med på å hedre ham.

TIL LILLEHAMMER: Linn Ullmann er en av flere kjente forfattere som skal til Lillehammer. Hun deltar blant annet på åpningsforestillingen tirsdag 29. mai.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TIL LILLEHAMMER: Linn Ullmann er en av flere kjente forfattere som skal til Lillehammer. Hun deltar blant annet på åpningsforestillingen tirsdag 29. mai. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Han har betydd svært mye for Norsk Litteraturfestival, både som forfatter og kunstnerisk leder. Jeg tror det blir en veldig flott post om hans forfatterskap, sier Borkenhagen.

Penger i samtidslitteraturen
Hun regner også med at åpningsforestillingen, med blant andre skuespiller Anne Krigsvoll og forfattere som Tomas Espedal, Linn Ullmann og ALMA-prisvinner Shaun Tan, blir godt besøkt. Det samme gjelder debatten «Vil du bli millionær eller forbli litterær», som Dagbladet tidligere har skrevet om. Her vil Arve Juritzen intervjue forfatterne Anne B. Ragde, Jostein Gaarder, Tomas Espedal og Anne Oterholm.

-«Penger» har vært et godt tema å jobbe med. Det har vært interessant og spennende å utfordre forfatterne både til å bruke det helt i det små, og til å trekke de store linjene. Blant annet har vi bedt samfunnsøkonom Maria Berg Reinertsen omå lete etter penger i norsk samtidslitteratur. Hun skal holde foredrag om hvordan hun synes norske forfattere forholder seg til temaet, sier Borkenhagen.

Hun overtok som festivalsjef etter Kjersti Stenseeng etter fjorårets festival, og er i likhet med kunstnerisk rådgiver Gabriel Moro fersk i festivalstaben.

Se hele festivalprogrammet her.

 

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 997202180


Varnish cache server