Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trygve Nordby og Dagbladet

IFØLGE DAGBLADETS lederartikkel 26. mai er det satt i gang en hekseprosess mot tidligere UDI-sjef Trygve Nordby. Avisen mener at undertegnede er brukt som ammunisjon i denne hekseprosessen: «NRK lar Trond Blindheim fra en markedshøyskole slå fast at Nordby vil bli en belastning for Røde Kors, fordi han har fått kritikk av Graver-utvalget for sin tolkning av departementets instrukser i en spesiell asylsak.»Lederens skarpe tone mot meg, og dens manglende evne til å skille fakta fra moralsk vurdering, gjør det naturlig med noen kommentarer.

JEG ER ENIG i at Nordby er utsatt for en heksejakt. Det skyldes fire forhold: Den knusende kommisjonsrapporten, at to statsråder er stilt i forlegenhet, en politianmeldelse og ikke minst mediene selv. Dagbladet er i seg selv et eksempel på at det er brutalt å være leder når mediestormer blåser som verst. Derfor er det bare hyggelig å registrere at Dagbladet har lært. Hva er min rolle i denne hekseprosessen? Det er markedsvurderinger som er mitt fag, og som markedsfører vet jeg at en leders omdømme og anseelse kan utløse en negativ opinion. Lederens ansikt er firmaets ansikt. Derfor mener jeg at Røde Kors spiller høyt med Nordby som gallionsfigur etter de negative medieoppslagene. Dagbladets lederartikkel kan tolkes som å bruke min arbeidsplass «markedshøyskole» som devaluerende begrep. Markedshøyskoler er som andre institusjoner som er koblet til at markedet er blitt mer sentralt i samfunnet. Markedet er i dagens mediesamfunn også mer politisk relevant. Det passer med at jeg som markedsfagmann ofte får spørsmål fra politikkens verden.

SOM POLITISK sosialliberal tilhører jeg ikke de som kritiserer Nordby for å være mannen som ga to hundre irakere oppholdstillatelse i Norge. Nordby er sikkert en god humanist. Det jeg har sagt er at Nordby kan bli et problem for Røde Kors, fordi to statsråder er stilt i forlegenhet, fordi Norges største politiske parti har politianmeldt ham og fordi Røde Kors teller ti tusener av frivillige som kanskje ser annerledes på dette enn det Nordby og jeg gjør. At Dagbladet prøver å skape en historie om at det var Jern-Erna som var den nådeløst umenneskelige, og Nordby som den gode humanist, er greit for meg. Men som markedsfagmann tror jeg ikke at folk flest kjøper den historien.Til slutt: Refereansen i Dagbladets leder til mine (og Thor Øivind Jensens) to artikler om Jonas Gahr Støre, er i beste fall billig personkritikk. Det er var ikke primært Støres borgerlige bakgrunn vi kritiserte, men at mediene har en nesegrus respekt for hans type bakgrunn og flinkhet. Siden våre to artikler ble trykket i Dagbladet har den offentlige debatten om Støre og utenrikspolitikk helt klart gått i retning av våre vurderinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling