KOMMENTARER

Ny rekord for Senterpartiet på Dagbladets meningsmåling:

Trygves reise til stjernene

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum skraper stjernene på den siste meningsmålingen for Dagbladet. Jonas Gahr Støre og Ap faller nedover mot kjelleretasjen.

STIGENDE KURS: Ikke rart Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum smiler bredest av samtlige partitopper. Fremgangen på meningsmålingene fortsetter. SSFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STIGENDE KURS: Ikke rart Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum smiler bredest av samtlige partitopper. Fremgangen på meningsmålingene fortsetter. SSFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er ikke mange år siden at Senterpartiet ble betraktet som en tapt sak. En bevegelse som var redusert til et rent bondeparti, og som derfor ville svinne hen i takt med reduksjonen i antall gårdsbruk. Sp ville bli slukt og spyttet ut av en uovervinnelig megatrend: Urbanisering. Det var bare et spørsmål om tid. Meningsmålinger og oppslutning i valg syntes å bekrefte denne hypotesen.

Men velgerne oppfører seg ikke alltid slik forskerne og de politiske kommentatorene predikerer. På Ipsos' politiske barometer for august når Senterpartiet nye høyder. Målingen for kommunevalget viser en oppslutning på 18.1 prosent mot 8.5 prosent ved valget i 2015. På målingen for stortingsvalg noterer Sp seg for 16.1 prosent som er den høyeste oppslutningen som er målt på flere år. Det må funkle i øynene til Trygve med kaffekoppen.

I Arbeiderpartiet gir denne målingen ikke noe håp om at trenden vil snu. Partiet får en oppslutning på 21.5 prosent som tilsvarer en nedgang på 11.5 prosentpoeng siden forrige kommunevalg. I juni fikk Ap en oppslutning på 25.3 som viser at trenden er sviktende begeistring blant velgerne.

Denne utviklingen i styrkeforholdet mellom Sp og Ap bekreftes av lokale målinger i Nord-Norge og seinest i Trøndelag. Lengst nord i landet er Sp det største partiet av de to, og Ap’s ledelse i Midt-Norge krymper kraftig.

Ipsos kommunebarometer viser ellers at Høyre går tilbake tre prosentpoeng til 20.2 prosent. FrP står omtrent på stedet hvil med 10 prosent mens de to andre regjeringspartiene subber bunnen med henholdsvis 2.9 (Venstre) og 3.3 (KrF). Fremgangen for SV og Rødt synes å ha stanset opp og stabilisert seg på høyere nivå enn forrige lokalvalg. Miljøpartiet er fremdeles i siget og ender på 5.9 prosent. Kommunevalget kan bli en liten milepæl for MDG.

Finnes det noen overordnede trender i det bildet som denne og andre meningsmålinger gjenspeiler? Det er i hvert fall mulig å få øye på to markante trekk som også har en indre dynamikk.

Den ene er en radikalisering av velgerne. Målingen for stortingsvalg viser at Ap, SV og Sp alene ville fått flertall med 90 mandater. I tillegg ville Rødt fått 8 mandater og MDG 12. De nåværende regjeringspartiene måtte nøye seg med 59, som er en nedgang på 29 mandater.

Den andre trenden handler om systemkritikk. Som det største opposisjonspartiet burde Ap ledet stormløpet mot regjeringspartiene og høyrepolitikken. Men slik er det ikke. Tvert imot snur mange velgere ryggen til både Jonas og Erna og flokken bak henne. Disse velgerne tror ikke Ap er noe ekte alternativ til dagens politiske ledelse.

Det er dette som har gitt Senterpartiet så stor åpning og tilslutning. Hvor lenge det vil vare er høyst usikkert. Andre partier har også strakt armene ut mot stjernene for deretter å falle til jorda igjen. Om vi går ti år tilbake var FrP det største borgerlige partiet med en oppslutning i valg på 22.9 prosent.

Hvis Sp forvalter sin nye velgerformue på en klok måte, kan den vare nokså lenge. Det er viktig å huske på at fremgangen skyldes et distriktsopprør, ikke enslige rop fra de egentlige utkantene. Sp er på vei inn i de mellomstore byene og mange viktige tettsteder og mindre byer.

Misnøyen handler om velgere som mener regjeringen og Ap har brutt det som kan kalles den norske samfunnskontrakten. Den bygger på at folk i hele landet skal ha like vilkår og muligheter. At infrastruktur, helsetjenester, kommunikasjon, utdanning og andre offentlige tjenester er rettigheter for alle. Ikke bare der de er mest lønnsomme.

Denne motsetningen er et grunntema i norsk politisk historie. Og det er ikke noe avsluttet kapittel, slik mange trodde.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer