Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trykker bøker etter behov

Aldri vil meldingen «boka er utsolgt» bli et av dette forlagets standardsvar når interesserte bok-kjøpere melder seg. Litera er det første forlaget i Norge som baserer sin virksomhet på publisering etter behov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På engelsk heter det Publishing on demand. Det betyr at bøker ikke trykkes opp før potensielle lesere etterspør dem. Boktekstene ligger i en elektronisk bokbase, og blir oversendt trykkeriet i det øyeblikket bestillingene kommer inn.

Maks et døgn

- Fra vi mottar en bestilling til boka er trykket går det maksimalt et døgn. Litt avhengig av postgangen har kunden boka ihvertfall tre dager etter vi har mottatt bestillingen, sier Ivar Dillan, den ene halvdelen av tomannsfirmaet Litera Publikasjon AS.

Forlaget startet opp sin virksomhet for et års tid siden, og har hittil gitt ut fem titler:

Små opplag

- Vi baserer oss på lærebøker for høgskoler og universitet, gjerne utgivelser i små opplag som har en begrenset og spesialisert målgruppe, sier Rune Gjerde som er markedsansvarlig i dette miniforlaget. Han forteller at forlaget går med overskudd:

- Men skal vi kunne leve av dette på heltid må vi gi ut ca. 40 publikasjoner i året med et opplag på 125 pr. utgivelse i gjennomsnitt, sier Gjerde.

Markedsføringsprofilen er enkel. Internettsidene er viktig for å synliggjøre forlaget, men direkte kontakt med skoler og organisasjoner er enda viktigere.

- Denne måten å produsere bøker på er ufattelig enkel og innlysende, det er rart ikke flere ser hvor genialt dette prinsippet er, sier Gjerde.

Bransjen ikke moden

Selv om responsen og interessen for dette forlagsprosjektet har vært god, ser det likevel ikke ut til at bokbransjen er helt moden for denne type tenkning omkring forlagsvirksomhet:

- Vi får mye positiv feedback, men når det kommer til stykket er det ikke mange forfattere som tar kontakt med oss i den hensikt å gi ut bøker på vårt forlag. Det er vanskelig å vite hva denne sperren skyldes, sier Gjerde.

Litera har også vært i kontakt med Den norske Forfatterforening med tanke på å kunne tilby lesere titler som er utsolgt fra bokhandlere og forlag.

TENKER NYTT:- Vi får mye positiv feedback, sier Rune Gjerde (t.h.). Det er nå et år siden han startet Litera sammen med Ivar Dillan.
RYKENDE FERSKE: Ivar Dillan (t.v) og Rune Gjerde i Litera publikasjon trykker bøkene et døgn innen bestillingen har kommet.