Trykker omstridte Muhammed-tegninger

Redaktør anklager norske muslimer for «voldstrusler mot ytringsfriheten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den kristne ukeavisa Magazinet trykket tirsdag de omstridte tegningene av islams grunnlegger Muhammed som danske Jyllands-Posten publiserte i september i fjor.

Tegningene har skapt debatt i Danmark, og det har kommet reaksjoner også fra muslimer langt utenfor Danmarks grenser.

Dagbladet.no skrev i går at flere muslimske land, med Egypt i spissen, har engasjert seg i saken og lagt press på danske myndigheter for å få avisen straffet for det de mener er en fornærmelse av Islam.

Der gjenga vi flere av tegningene i Jyllandsposten.

- Jeg mener at ytringsfriheten er under press, og dette er en viktig debatt som må på bodet, sier Magazinets redaktør Vebjørn K. Selbekk til Dagbladet.no. om hvorfor han trykket tegningene.

Selbekk mener det er viktig å sette søkelyset på det han hevder er muslimske voldstrusler mot ytringsfriheten.

- Sårende

- Dette handler om å prøve å kjempe mot den snik-innskrenkningen av ytringsfriheten vi ser nå. I et intervju i avisa vår i dag sier Dagbladets tegner Finn Graff at han ikke tør tegne slike tegninger, og VGs tegner Morten M sier han har mottatt drapstrusler på grunn av sine tegninger, hevder Selbekk.

TRYKKER TEGNINGENE: Redaktør av den kristne avisa Magazinet, Vebjørn K. Selbekk, mener muslimer truer ytringsfriheten. Foto: Rune I. Myhre
TRYKKER TEGNINGENE: Redaktør av den kristne avisa Magazinet, Vebjørn K. Selbekk, mener muslimer truer ytringsfriheten. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

Men redaktørens beslutning om å trykke tegningene er omstridt.

- Dette er å såre muslimenes hjerter. Vi jobber for å bygge bro mellom kulturer og religioner og bygge forståelse. Menneskeheten er i dyp krise, det skjer så mye vondt. Vi respekterer alle religioner og profeter og bøker fra Gud. Det er fredelige folks ansvar å respektere hverandres verdier. Og man må ikke såre andres hjerter, innvender Ikhlaq Ahmad, talsmann i Islamic Cultural Centre på Tøyen i Oslo til Dagbladet.no.

Ahmad spør hva som er meningen med å trykke bildene.

- Det er en klar tradisjon at man ikke trykker bilder av profeten, og en klar og tydelig oppfatning blant muslimer at det bør man ikke gjøre.

Ahmad sier de ikke vil foreta seg noe i sakens anledning, men at de sørger over det som har skjedd. At norske muslimer skulle representere en voldelig trussel mot ytringsfriheten stiller han seg uforstående til.

- Særlig i dag, når vi feirer at pilgrimsferden Hajj har begynt, er det et dårlig tidspunkt å såre norske muslimer, mener han.

Støtter trykkingen

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, støtter Magazinets redaktør i denne saken:

- Det er en måte å markere den frie ytring på. Publikum og lesere har dessuten hørt om disse tegningene fra før, og da er det greit at de får se hvordan de ser ut, sier Kokkvold til Magazinet i dag.

- Vi burde kanskje presse Islamsk Råd til å kurse sine medlemmer i ytringsfrihet, som er en forutsetning for et demokratisk liv, legger Kokkvold til.

Ikke alle er enige:

- Har norske muslimer forsøkt å begrense den norske ytringsfriheten i det siste? Jeg har vanskelig for å se dette annerledes enn at det er en overlagt fornærmelse som rammer mange muslimer, sier Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis i interreligiøse studier ved Univertsitetet i Oslo, til Dagbladet.no.

Leirvik sier det finnes muslimer i Europa som truer ytringsfriheten, men at dette dreier seg om små grupper.

- Feilen som gjøres nå er at det gis inntrykk av dette er en trussel fra muslimer flest mot ytringsfriheten, og så svarer man på det ved å fornærme alle muslimer. Jeg er enig i at ytringsfriheten må forsvares, men den kan bare fungere hvis alle aktører pålegges et minstemål av anstendighet, mener Leirvik.

Han understreker at han uttaler seg om de moralske sidene ved saken, og ikke er tilhenger av å gå til rettslige skritt mot retten til å trykke tegningene.

- Vi ser en internasjonel trend til at kristne fundamentalister er i ferd med å skjerpe tonen overfor islam. Dette er et tegn på at denne tendensen også er kommet til Norge, mener Leirvik.

SÅRET: Ikhlaq Ahmad ved i Islamic Cultural Centre mener muslimer vil sørge over at bildene er publisert.
STØTTER SELBEKK: Generalsekretær i Norges Presseforbund Per Edgar Kokkvold.
KRITISK: Førsteamanuensis Oddbjørn Leirvik mener trykkingen er lite annet enn en overlagt fornærmelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer