Trykket navn og bilde av voldtatt 13-åring

Svensk opprør mot Aftonbladet.

(Dagbladet.no): Både svenske Expressen og Aftonbladet trykket i går intervjuer med en svensk 13-åring - bare to dager etter at hun slapp unna en 26-åring som voldtok og knivstakk henne, og drepte venninnen i en leilighet i Västerhaninge sør for Stockholm. Intervjuet ble også gjengitt i Dagbladet.no.

Nå reagerer svensk politi og svenske mediefolk - ikke minst på Aftonbladet, som trykket bildene av jenta på forsiden og inne i avisa. Sveriges største avis brukte også fullt navn på 13-åringen.

- Selvfølgelig har Aftonbladet kalkulert ut fra hva de kan tjene på dette. Jeg så avisas sjefredaktør i tv-debatt med barneombudet i morges, og argumentene hans for å trykke bildene var ikke spesielt sterke. Det var tydelig at han ikke visste hva han hadde gjort, sier Mats Nylén, informasjonsansvarlig ved Södertörnspolisen til Dagbladet.no.

Kan skade jentas sak

Han mener imidlertid at det er intervjuene med jenta som gjør mest skade for politiets arbeid.

- Det er ikke bra når massemedia skriver så detaljert om et lovbrudd. Problemet oppstår for eksempel når et slikt intervju gir den siktedes advokater tilgang til opplysninger som kan brukes i en rettssak. I verste fall kan det skade jentas sak å stå fram på denne måten, sier Nylén.

Aftonbladets sjefredaktør Anders Gerdin beskriver beslutningen om å trykke bildene som «vanskelig».

- Om det var rett eller galt kan man alltid diskutere. Familien selv foreslo intervjuet, de hadde snakket om det nøye, og de bestemte seg for at de ikke hadde noe å skamme seg over. De hadde reagert på at det sirkulerte feilaktige opplysninger i mediene, og nå fikk hun selv fortelle hva som skjedde, sier Anders Gerdin til Svenska Dagbladet.

KRAFTIGE REAKSJONER: En rekke kommentatorer har reagert kraftig på at Aftonbladet publiserte navn og bilde på 13-åringen som ble voldtatt. Her er bildet Expressen valgte å bruke. Foto: Roger Schederin/Expressen
KRAFTIGE REAKSJONER: En rekke kommentatorer har reagert kraftig på at Aftonbladet publiserte navn og bilde på 13-åringen som ble voldtatt. Her er bildet Expressen valgte å bruke. Foto: Roger Schederin/Expressen Vis mer

- Ikke i sjokk

Han har ikke noe sans for argumentet om at jenta og familien ikke forsto hva de var med på, siden intervjuet ble gjort bare to dager etter at den dramatiske episoden inntraff.

- Mennesker er ikke alltid i sjokk når noe har skjedd. Det sier flere katastrofeforskere. Denne familien er absolutt ikke i noen sjokktilstand, de vet hva de gjør, sier Gerdin.

Aftonbladet valgte å ikke publisere bildene av jenta på nettutgaven, fordi bilder på nettet er lett å kopiere. Viggo Cavling, kommentator i Resumé, er kritisk til denne offentliggjøringen:

- Dette er et bevis på at man er klar over at publiseringen er veldig tvilsom. Gerdins argument om at et bilde på nettet kan kopieres er beklemmende svakt. Et bilde i en papiravis kan også kopieres i en verden der alle eier en kameramobil, skriver han i Resumé.

Expressen valgte å bruke bilde av jenta med ansiktet tildekket.

- Jenta er bare 13 år, mindreårig, og hun er et offer som akkurat har vært utsatt for et overgrep. Det var avgjørende for oss når vi fattet beslutningen, sier Anna-Clara Welander, redaksjonssjef hos Expressen.

Trykket navn og bilde av voldtatt 13-åring
IDENTIFISERTE: Bildet og navnet på 13-åringen ble brukt både på forsiden og inne i avisen.