Trykkleif-toppen

Nettavisene har flere stavefeil enn papiravisene - men Klassekampen slurver mest både på papir og nett.

Det viser en undersøkelse medieanalytiker Tommy H. Brakstad har gjort for Dagbladet. Han har tatt utgangspunkt i 14 begrep og sett på hvor mange ganger de er feilstavet i landets nett og papiraviser.

Verst ut kommer Klassekampens nettutgave, som har stavet ordene feil i 17,3 prosent av tilfellene de er brukt, mens avisas papirutgave er nest verst med 14,8 prosent stavefeil.

- Klassekampen er kanskje mer opptatt av sak enn av språk, men årsaken til den dårlige plasseringen kan også være så enkel som at de har en liten redaksjon med relativt små ressurser, sier Brakstad.

BT er best

Han viser til at store ressurser og sterk økonomi sannsynligvis er noe av årsaken til at Bergens Tidende, NTB og VG er de tre avisene som kommer klart best ut av undersøkelsen.

- Jeg vet NTB driver aktiv språkrøkt, så jeg er ikke overrasket over at de stort sett fører et korrekt språk. Men det er interessant at også en tabloidavis som VG og en regionavis som BT gjør det så bra, sier han.

Adresseavisen og Nordlys har færre stavefeil på nett enn på papir, mens det motsatte er tilfelle for alle de andre mediehusene i undersøkelsen.

- Det er tydelig at det slurves mer på nett enn papir, og det har nok sammenheng med tempo på publiseringen, men jeg mener å se en klar forbedring også på nett. Det er tydelig at nettavisenes redaksjoner er blitt mer profesjonelle også på dette området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MEDIEANALYTIKER: Tommy H. Brekstad mener det slurves mest på nett, men ser en klar forbedring. Foto: Adrian Øhrn Johansen
MEDIEANALYTIKER: Tommy H. Brekstad mener det slurves mest på nett, men ser en klar forbedring. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Sporten

Medieanalytikeren mener undersøkelsen viser at det totalt sett blir gjort for mange feil. Han ser dette i sammenheng med krav om stadig høyere publiseringstempo, kombinert med nedbemanning i redaksjonene generelt og i korrekturavdelingene spesielt.

- Jeg tror ikke feilene skyldes dårlig språkkunnskap, men rett og slett slurv. Det er vel ingen tvil om at det slurves for mye, særlig sett i forhold til at dette er feil som lett kan oppdages ved bruk av elektroniske rettskrivningsprogram.

- Ser du noen forskjell på stoffområdene?

- Sportsjournalistene slurver mest. Det kan vel ha noe å gjøre med at de er mer opptatt av kampen enn språket, men så er de vel også blant journalistene som oftest må skrive under stort tidspress, sier Tommy H. Brakstad.

Undersøkelsen omfatter følgende begrep: dessverre, arbeidsom, kontingent, medlemskap, parallelt, rumpe, anerkjenne, areal, innforstått, original, Karibia, potensial, sette spørsmålstegn og sette et spørsmålstegn.

Brakstad har både søkt på den korrekte skrivemåten og den mest vanlige feilstavingen. Slik har han både funnet fram til hvor ofte ordene er brukt og hvor ofte de er brukt feil. Søkene er gjort i atekst og sesam.no i perioden fra 1. januar 2002 til 24. april i år.

Trykkleif-toppen