«ANNERLEDES» : Tirsdag starter republikanernes landsmøte i Cleveland. Donald Trump har lovet et «annerledes» landsmøte i dagene som kommer. Samtidig har flere titalls grupper har annonsert at de kommer til å demonstrere mot eller for Trump. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB Scanpix
«ANNERLEDES» : Tirsdag starter republikanernes landsmøte i Cleveland. Donald Trump har lovet et «annerledes» landsmøte i dagene som kommer. Samtidig har flere titalls grupper har annonsert at de kommer til å demonstrere mot eller for Trump. Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Trykkokeren i Cleveland

Republikanerne skal krone en av verdens mest kontroversielle politikere i ei tid der USA koker. Det kan fort gå galt i Ohio denne uka.

Meninger

Landsmøtene pleier å være kjedsomme og forutsigbare affærer. Partienes kandidater har for lengst avgjort nominasjonsprosessen, og møtet skal egentlig symbolisere en «reset» av valgkampen – fra det partipolitiske til det nasjonale. Dette er kandidatens store sjanse til å fortelle landet hvorfor hans eller hennes oppskrift for framtida er den rette for USA. Slik blir det nok ikke for republikanerne og Donald Trump i år.

Thor Steinhovden.
Thor Steinhovden. Vis mer

Det ulmer kraftig i det amerikanske samfunnet om dagen. Landet er fortsatt i sjokk etter terrorangrepet i Orlando, og følger nøye med på de mange anslagene som har rammet Europa i år. Samtidig er det afroamerikanske samfunnet i harnisk etter enda flere tvilsomme episoder hvor politiet har skutt og drept svarte menn. Sinnet her har bygget seg opp i flere år. De grusomme henrettelsene av politibetjenter i Texas og Louisiana har skrudd temperaturen ytterligere opp.

Det var heller ikke et rolig politisk klima i USA før disse hendelsene. En stor andel av landets hvite befolkning er også sinte, veldig sinte. Ifølge denne gruppen har Washington sviktet totalt. Mens de før opplevde en stabil velstandsøkning og følte at de tok del i «Den amerikanske drømmen», har frihandelsavtaler og globaliseringen gjort de til USAs store tapere. Der bil- og kullindustrien dominerte før, spesielt i deler av Midtvesten og Sørstatene, har nå jobbene forsvunnet og velstanden fulgt etter. For denne gruppen er det innvandrere og minoritetene som er fiendene.

Trump og Clinton er i tillegg historisk upopulære presidentkandidater, i ei tid da den offentlige debatten i USA er mer polarisert enn på flere tiår. Trump har oppildnet venstresiden med sin svartmaling av innvandrere og muslimer, mens republikanernes mangeårige angrep på Obama har engasjert høyresidens velgere, som frykter at Clinton vil videreføre det meste av denne politikken. I Kongressen er kompromiss blitt et skjellsord, og lovgivningen har nesten stagget helt opp.

Det er i dette harde klimaet Trump skal forsøke å samle partiet, i et rom fullt av landsmøtedelegater som ønsker alle andre enn nettopp han som sin presidentkandidat. Det er ingen hemmelighet at selv om tretten millioner velgere stemte på Trump i nominasjonsprosessen, så var det svært få av partiets veteraner som ønsket han velkommen som sin leder. Derfor holder også mange av partiets elite seg hjemme denne uka, som for eksempel hele Bush-familien, Mitt Romney og John McCain.

De av Trumps tidligere rivaler som faktisk dukker opp, som Ted Cruz, er der først og fremst for å sikre sin egen politiske framtid. De tror nemlig at Trump kommer til å tape stort i november, og da trenger partiet ledere som kan plukke opp restene for å slå Clinton i 2020. Paul Ryan, som strever hardt med å holde partiet sammen, er der trolig bare fordi han som majoritetsleder har rollen med å lede landsmøtet. En stor andel av de 2470 delegatene som avlegger de offisielle stemmene på kandidaten kvier seg på å stemme på Trump, men er tvunget til å følge delstatens resultat i nominasjonsvalget.

Det gjør ikke klimaet noe bedre at 50.000 mennesker flokker til Cleveland de neste dagene, hvorav 15.000 er fra media. For TV-kanaler og aviser som trenger stoff til sin kontinuerlige dekning av møtet skal det ikke mye til før noe blir «Breaking News», noe Trumps motstandere både inne og utenfor vil prøve å dra nytte av. Det skal ikke mer til enn at et titall delegater skaper uro før vi har «et opprør» på landsmøtet.

Men, det er ikke bare inne på landsmøtet at ting kan skje. Flere titalls grupper har annonsert at de kommer til å demonstrere mot eller for Trump i Cleveland. Høyresiden frykter spesielt anarkister og BlackLivesMatter-grupper. I området rundt landsmøtet har demonstrantene riktignok ikke lov å ha med seg ryggsekker, hyssing, eller vannpistoler, men de kan fritt bære både pistoler og halvautomatiske våpen. Takket være Ohios slappe våpenreglement kan en faktisk bære våpnene helt åpenlyst. Enkelte frykter derfor at voldelige opptøyer eller terrorangrep kan ramme Cleveland de neste dagene, og byen har hentet inn 2500 ekstra politifolk for å holde ro og orden.

Etter de nylige angrepene på politiet ba Cleveland-politiets største fagforening om at guvernør John Kasich suspenderte retten til å åpenlyst bære våpen i byens gater under møtet. Fagforeningen fikk til svar at dette var utenfor guvernørens handlingsrom, og at det ikke var mulig å gjøre noe med loven. Det republikanske «Lov og orden» partiet møtte dermed seg selv i døra, i frykt for å virke hyklersk rundt det dyrebare «Second Amendement», som garanterer retten til å bevæpne seg.

Donald Trump har lovet et «annerledes» landsmøte i dagene som kommer. Trolig ber nok både han, det republikanske partiet og kandidatens supportere en stille bønn om at det heller blir kjedsommelig ordinært. La oss håper de har rett – for i et kaotisk USA og trykkokeren Cleveland kan mye gå galt denne uka.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.