- Trynetillegg noe jævla tøv

NRK-ledelsen har innført et nytt lønnssystem der de flinkeste medarbeiderne får ekstra lønn. NRKs kjente radiomann Erling Lægreid har lite til overs for trynetillegg.

Ekstra flinke NRK-medarbeidere får nå ekstra penger av sine sjefer. Det nye lønnssystemet gir en tredjedel av alle journalistene trynetillegg. De aller flinkeste får 10000 kroner, mens de ikke fullt så flinke får halvparten. Resten får ingenting.

- Jævla tøv

Erling Lægreid fikk ikke trynetillegg i år, og synes det er like greit. Han har likevel penger til en pils.

- Dette er noe jævla tøv. Det er barnslig kapitalisme eller kommunisme. Ordningen minner meg om da jeg var på reportasjetur i Øst-Europa, hvor man på skoler hadde bilder av dagens og ukas flinkeste, snilleste og mest positive elev. Det er dette systemet NRK nå praktiserer, med støtte av det gule Journalistlaget, sier Lægreid til Dagbladet.

Tidligere NRK-korrespondent Håkon Børde, nå i Dagsrevyen, veit ikke om han har fått tillegg:

- Jeg er vokst opp i en sånn tradisjon at lønnslikhet var et ideal. Jeg har store problemer med å forsone meg med en utvikling der idealet nå er det motsatte.

Satt i system

Tidligere NRK-sjef Einar Førde innførte trynetillegg da sentrale medarbeidere som Finn H. Andreassen, Per Ståle Lønning, Gerhard Helskog og Dan Børge Akerø forsvant til TV2.

Med John G. Bernander er trynetillegget nå satt i system. NRK-ledelsen har satt av rundt tre millioner kroner til ordningen.

Det er satt opp seks kriterier før tusenlappene flagrer: faglig dyktighet, selvstendighet, arbeidsprestasjon, resultater i forhold til fastsatte mål, endring av arbeidsoppgave og ansvar, samt evne til å jobbe multimedialt - på nett, radio og tv.

- Skaper splid

Kringkastingens Landsforening (KL) synes ordningen er uheldig, fordi det ikke finnes objektive kriterier for tildelingen. Tverrfaglig Forening (TF) deler KLs syn.

- Vi ønsker en solidarisk lønnspolitikk med lik lønn for likt arbeid og forhandlingsrett for all lønn. Vi ser på individuelle tillegg som et trynetillegg som skaper splid, misunnelse og dårlig arbeidsmiljø, sier KL-leder Hilde Larsen.

Sigmund Raanes, leder for journalistlaget i NRK, sier at rundt 90 prosent av lønnstillegget gikk til såkalte flate tillegg - der alle fikk rundt 14000 kroner ekstra.

- Ordningen med lokale tillegg er ikke en honnør for lang og tro tjeneste, fordi det nye er at vurderingen skal gjøres på grunnlag av innsatsen det siste året. Folk som ikke får noe i år, har større sjanser neste år. Det kan jo hende at flertallet en gang ønsker seg et nytt system. Tanken er at ordningen skal virke lønnsdrivende på sikt, sier Sigmund Raanes i NRKJ.

IKKE LØNNINGSPILS: Radiomann og kommentator Erling Lægreid liker dårlig at NRK gir ekstra lønn til dem bedriften mener er de beste medarbeiderne.