Trysling hedret med Vesaas' debutantpris

26-åringen Sigmund Løvåsen vant litterær heder og 30 000 kroner.

Den unge forfatteren Sigmund Løvåsen (26) fra Trysil hedres med Tarjei Vesaas' debutantpris for 2003. Foruten den litterære heder er prisen på 30.000 kroner.

Den prisbelønte debutromanen «Nyryddinga» ble utgitt på Det Norske Samlaget i fjor.

- Kunst er mer enn godt håndverk, og lettere å fornemme enn å forklare. Når vi likevel vil gjøre et forsøk, er det i erkjennelsen av at kvalitet taler for seg sjøl, uttaler juryen i begrunnelsen ved tildelingen tirsdag.

Ifølge juryen er «Nyryddinga» skrevet av en ung forfatter som er moden og modig nok til ikke å ligne noen.

Litterær begivenhet

Tarjei Vesaas' debutantpris regnes som en av de store litterære begivenheter i Norge. Prisen utdeles hvert år til en yngre skjønnlitterær debutant av Det litterære råd i Den norske Forfatterforening. Første gang var i 1965.

Vesaas opprettet debutantprisen da han vant Nordisk Råds litteraturpris i 1964. For pengene - 50.000 kroner - opprettet han et legat som hvert år skal gi en egen pris til siste bokårs beste unge skjønnlitterære debutant.

- I år som i fjor er debutantprisen på 30.000 kroner. Avkastningen fra Vesaas' prispenger er ikke tilstrekkelig, så vi skyter litt til, sier Tordis Fjeldstad i Forfatterforeningen til NTB.

Perspektiv

Ifølge juryen er den unge forfatteren «seg sjøl lik», og fra første setning er romanen preget av tillit til den likheten.

- Dette gir Løvåsen en selvstendig litterær identitet. Det har gitt ham grep om fortellingen, og det har gitt ham perspektiv, heter det i begrunnelsen.

Boken handler om ti år gamle Geir, som bor på et småbruk i utkanten av ei bygd, sammen med veslebroren, mor og far. Han drømmer om to store ting - å bli skihopper, og sauebonde som faren.

Han kan allerede alt som faren kan, bortsett fra «å stille inn kunstgjødselsprederen og plogen og å vite når han skal pare sauene».

«Språkmjuk»

Sammen med bestekameraten Finn har han allerede et minimønsterbruk bygd opp på bakken under ei gran i skogkanten. Men en voksende og berettiget skrekk for at faren kanskje kan komme til å dø, er en underliggende følelse gjennom hele boken. Når det så skjer, er Geir parat til å påta seg den voksnes oppgaver på gården.

- Boka er ikke bare et kunststykke, men også et viktig samtidsdokument, sier jurylederen Karin Sveen, som mener debutanten Sigmund Løvåsen føyer seg «språkmjukt» inn i rekken av kjente lokale størrelser fra Trysil - Trysilgutten og Hallgeir Brenden, Halldis Moren og Tormod Haugen.

NTB

DEBUTHEDER:</B> «Nyryddinga» skrevet av en ung forfatter som er moden og modig nok til ikke å ligne noen, mener juryen.