Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i Russland

Tsar Vladimir i seks nye år

Det gikk som det måtte. Vladimir Putin vant søndagens valg med solid margin, anstendig oppslutning, og ikke mer juks enn han kan leve med.

JOBBEN ER GJORT: Russlands president Vladimir Putin stemte i Moskva tidligere på søndagen. Foto: AP / NTB Scanpix
JOBBEN ER GJORT: Russlands president Vladimir Putin stemte i Moskva tidligere på søndagen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgdagsmålingen etter at de siste valglokalene stengte i Kaliningrad klokka 19. 00 norsk tid søndag, viser at 73.9 prosent av velgerne har stemt på Putin. Valgdeltakelsen lå an til å bli rundt 65 prosent, som er anstendig. Og jukset som er rapportert ser ikke ut til å være mer uanstendig enn at det er innenfor aksepterte rammer for det putinske «styrte demokrati», som kjennetegnes ved at det holdes valg uten at reelle utfordrere til makta får slippe til.

Kreml hadde på forhånd sagt at deres mål var 70 prosent til Putin, og en valgdeltakelse på 70 prosent. Målet for valgdeltakelse ble den siste uka justert ned til 65 prosent. Hvis valgdagsmålingen stemmer, betyr det at Putin har gjort et godt valg. Det har også kommunisten Pavel Grudinin gjort, med sine 11. 2 prosent av stemmene. Han spiser seg inn i Putins velgermasse, med sin patriotiske profil og krev om anstendighet for arbeidsfolk, og har trukket mange velgere de siste ukene.

Valgdagsmålingen betyr - hvis den stemmer - at Vladimir Putin har det som oppfattes som et legitimt mandat for å styre Russland i seks nye år. Når det på ny er presidentvalg har Putin styrt landet i 24 år. Det betyr at bare Josef Stalin i moderne tid har styrt dette uendelige landet med 11 tidssoner, som strekker seg over nesten halve kloden, lengre enn Vladimir Putin.

Det er rapportert en rekke tilfeller av valgfusk, blant annet statsansatte som har fått ordre om å stemme. Reuters observerte velgere i Sibir som tok bilde av stemmeseddelen sin idet de la den i stemmeurnen. På spørsmål om hvorfor, svarte de at det var for å dokumentere det for arbeidsgiveren. Avisa Vedomosti melder at i ti landsbyer i Sibir har 100 prosent av velgerne stemt. Det kan bety at noen har fikset stemmene på forhånd. Valgobservatørene i Golos som har blitt tvinget av Kreml til å registrere seg som «utenlandsk agent», melder at de har registrert 2, 263 tilfeller av påståtte uregelmessigheter. Men omfanget av dette truer neppe legitimiteten valget gir Putin.

For den massive oppslutningen om Putin viser at han har truffet en nasjonal tone med sin sosiale konservatisme, og med sin dyrking av russisk patriotisme. Han kommuniserer - gjennom sine riktig nok lojale medier - med sitt folk på en måte som de færreste ledere i vestlige demokratier gjør.

Valgarrangører har fristet med gratis mat og utlodding av mobiltelefon for å få velgere til å komme til stemmelokalene. Det er et sterkt ønske fra lokale administrasjoner og valgstyrer om å kunne levere både stor valgdeltakelse, og stor støtte til Putin. Et «vellykket» valg kan bety forfremmelse, det motsatte kan bety sparken.

Den mest både kuriøse og kyniske begrunnelsen for å stemme for Putin i søndagens valg kom fra en sjåfør, Valerij, i et stemmelokale nord i Moskva. Han ville ikke bli tatt bilde av, eller oppgi sitt etternavn til The Moscow Times. Men på spørsmål om hvorfor han hadde stemt på Putin, svarte han.

- Vet du hvorfor? Fordi disse folka som nå er Putins venner, de har allerede stjålet alt de kan. Tenk deg en ny president. Det ville skape en hel ny bølge av korrupsjon.

Det er russisk fatalisme av høy klasse i denne uttalelsen. Men det er ikke så langt fra en holdning som stikker dypt. Nemlig erkjennelsen av at Putins regime er korrupt, og at det er mye som kunne vært bedre, men at alternativene til Putin uansett er dårligere.​ Derfor vant Putin valget med en margin som ingen ledere i demokratiske land kan drømme om, med mange uregelmessigheter, men med tall som likevel gir Putin den legitimiteten han ønsket seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!