KOMMENTARER

Presidentvalg i Russland

Tsar Vladimir i seks nye år

Det gikk som det måtte. Vladimir Putin vant søndagens valg med solid margin, anstendig oppslutning, og ikke mer juks enn han kan leve med.

JOBBEN ER GJORT: Russlands president Vladimir Putin stemte i Moskva tidligere på søndagen. Foto: AP / NTB Scanpix
JOBBEN ER GJORT: Russlands president Vladimir Putin stemte i Moskva tidligere på søndagen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgdagsmålingen etter at de siste valglokalene stengte i Kaliningrad klokka 19. 00 norsk tid søndag, viser at 73.9 prosent av velgerne har stemt på Putin. Valgdeltakelsen lå an til å bli rundt 65 prosent, som er anstendig. Og jukset som er rapportert ser ikke ut til å være mer uanstendig enn at det er innenfor aksepterte rammer for det putinske «styrte demokrati», som kjennetegnes ved at det holdes valg uten at reelle utfordrere til makta får slippe til.

Kreml hadde på forhånd sagt at deres mål var 70 prosent til Putin, og en valgdeltakelse på 70 prosent. Målet for valgdeltakelse ble den siste uka justert ned til 65 prosent. Hvis valgdagsmålingen stemmer, betyr det at Putin har gjort et godt valg. Det har også kommunisten Pavel Grudinin gjort, med sine 11. 2 prosent av stemmene. Han spiser seg inn i Putins velgermasse, med sin patriotiske profil og krev om anstendighet for arbeidsfolk, og har trukket mange velgere de siste ukene.

Valgdagsmålingen betyr - hvis den stemmer - at Vladimir Putin har det som oppfattes som et legitimt mandat for å styre Russland i seks nye år. Når det på ny er presidentvalg har Putin styrt landet i 24 år. Det betyr at bare Josef Stalin i moderne tid har styrt dette uendelige landet med 11 tidssoner, som strekker seg over nesten halve kloden, lengre enn Vladimir Putin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer