Utstilling av tsarfamiliens gjenstander:

Tsarens kones dagbok: Avslører dramatiske timer. Dagen etter ble de drept

En ny utstilling viser frem dagbøkene til tsar Nikolaj og kona Alexandra. 

TSARFAMILIEN: I en ny utstilling kan du lese i dagbøkene til tsar Nikolaj den andre og kona Alexandra. Her er de avbildet med sine fem barn. FOTO: NTB scanpix
TSARFAMILIEN: I en ny utstilling kan du lese i dagbøkene til tsar Nikolaj den andre og kona Alexandra. Her er de avbildet med sine fem barn. FOTO: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I februar åpner det nederlandske museet Hermitage Amsterdam dørene til en utstilling av 250 forskjellige gjenstander fra den russiske tsarfamiliens liv, frem til de ble myrdet 17. juli 1918.

Blant gjenstandene er dagbøkene til tsar Nikolaj den andre og hans kone Alexandra, barnetegninger, dokumentet hvor tsaren abdiserer og en av bajonettene som ble brukt til å myrde familien.

Ifølge museets hjemmeside beskrev tsarens kone i dagboken, hvordan de gjemte juveler, blant annet ved å sy dem inn i klær, fordi de visste at de ikke var trygge.

Skrev dagen før mordet

Dagen før mordet skrev hun: «Klokken 11.00. Grå morgen, men senere var det nydelig solskinn. (...) Alle gikk ut i en halvtime, men Olga og jeg ordnet juvelene våre».

Dagen etter blir både hun, Nikolaj den andre og barna henrettet av Lenins bolsjeviker i Sverdlovsk. Familien på sju ble brutalt stilt opp mot veggen i en kjeller. Så skjøt en gruppe soldater løs.

Etter likvideringen, ble tsarfamilien gravlagt i byen Jekaterinburg. De ble senere flyttet til Peter og Paulus' katedral i St. Petersburg. Lenge verserte det rykter om at minst ett av barna hadde overlevd, først sa ryktene at det var datteren Anastasia, deretter datteren Maria. Levningene etter tronarvingen Aleksej og søsteren Maria ble funnet atskilt fra resten av familien i 2007.

RYKTER: Lenge verserte det rykter om at tsarens datter Anastasia hadde overlevd livideringen. FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix
RYKTER: Lenge verserte det rykter om at tsarens datter Anastasia hadde overlevd livideringen. FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

Viser frem kjærlighetsbrev

Utstillingen ved Hermitage Amsterdam viser også brev fra den mystiske hofflegen, familiens feriebilder og kjærlighetsbrev.

Ifølge museet gir mange av de utstilte dokumentene et nært innblikk i tsarfamiliens siste tid, før de ble tatt til fange og senere drept.

Nikolaj den andre var kjent som en dårlig hersker, og ifølge museet vil utstillingen vise hvordan hans beslutninger ble bakgrunnen for revolusjonen, og slutten på det 300 år lange Romanovdynastiet i Russland.

Gjenstandene som vises frem er utlånt fra det russiske statsarkivet i Moskva og Hermitagemuseet i Sankt Petersburg.