KAMP OM PENGENE: Dette er grunnen til at Tsipras strekker seg langt for å komme kreditorene i møte. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS Scanpix
KAMP OM PENGENE: Dette er grunnen til at Tsipras strekker seg langt for å komme kreditorene i møte. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS ScanpixVis mer

Tsipras ber folket stemme nei selv etter brevet der han kryper til korset

Den greske statsministeren skaper enda mer forvirring.

Tsipras sa i sin tale til folket i ettermiddag at han går videre med folkeavstemningen søndag, og han ber folket si nei til avtalen som lå på bordet da Sipras avbrøt forhandlingene med EU latt til lørdag sist helg.

- Jeg ber dere om å si nei. En nei-stemme i folkeavstemningen vil legge press på kreditorene, sa Sipras til det greske folk.

Det var en overraskende steil statsminister som talte til folket etter at avisa Financial Times i dag tidlig avslørte at Tsipras tirsdag hadde sendt et brev til EU og kreditorene der han ba om et kompromiss på EUs premisser. Mange hadde ventet at Tsipras i din TV-tale ville avblåse folkeavstemningen, etter at flere sentrale medlemmer av hans parti hadde spekulert i at det ville være klokest å stemme ja, i stedet for nei, til EUs tilbud.

Brevet fra den greske statsministeren til sine kreditorer tidligere i dag betyr likevel at Alexis Tsipras et stykke på vei kryper til korset. Han sier at han i prinsippet går med på EUs og kreditorenes krav, med noen mindre endringer, som trolig er med for helt å unngå og tape ansikt. I prinsippet går han med på pensjonsreformen som EU krever, men vil ha en annen innfasingsperiode enn det EU la på bordet sist helg. Og han går med på momskravene, men vil ha unntak for turistøkonomien på øyene.

Men mye vann har rent i havet siden sist helg. Og Tsipras har med sine krumspring skapt en bitterhet som nå møtes med hoderysting i store deler av EU. Mange er åpenbart innstilt på å la Tsipras steke i sitt eget fett. Først forlot han forhandlingene og sa han ville ha folkeavstemning uten å si fra om folkeavstemningen til sine forhandlingspartnere seint fredag kveld. Så sa han at EU ville ydmyke grekerne, en formulering som ikke akkurat bedret klimaet i «EU-familien». Han styrte ikke bare Hellas inn i stormen, men hele EU, og spilte på at EU ville gi etter.

En av dem som vil la Tsipras steke i sitt eget fett ser ut til å være EUs mektigste, den tyske forbundskansleren Angela Merkel. I en debatt om den greske krisa i Forbundsdagen rett etter at brevet fra Tsipras ble kjent sa Merkel at det ikke ville bli noen forhandlinger om en ny gjeldsavtale med Hellas før etter at søndagens folkeavstemning er gjennomført. Tørt slo hun fast at akkurat som grekerne har rett til å gjennomføre sin folkeavstemning, så har de øvrige 18 euro-landene rett til å ha sin mening (om Hellas).

Det er flere grunner til at Tsipras kom med innrømmelsen til EU i dag tidlig. Den viktigste er at stemningen kan være i ferd med å snu etter at bankene stengte på mandag. Det økonomiske kaoset man så langt har sett er bare småtteri mot det vi vil se hvis Hellas tvinges ut av euroen.

En meningsmåling viser at det før bankene stengte mandag var 57 prosent for et nei til det som var EUs ultimatum før Hellas brøt forhandlingene sist fredag, mens det var 30 prosent for avtalen. Men etter at bankene stengte viser meningsmålinger at de som er innstilt på å stemme nei har sunket til 46 prosent, mens de som vil stemme ja til avtalen har økt til 37.

Hvis denne tendensen hadde fortsatt kunne regjeringen og Tsipras risikere å tape folkeavstemningen søndag. Tsipras fortsetter å spille høyt med sin bønn til velgerne om å stemme nei. Observatører er himmelfalne over den politiske slalom den greske statsministeren nå kjører.