KJEMPER: Statsminister Alexis Tsipras spøker med presidenten i det hellenske parlamentet, Zoe Konstantopoulou. Han kjemper for å få vedtatt en avtale med EU som han er imot. Hun er også imot, men stemmer både imot avtalen og imot Tsipras. Foto: REUTERS / Scanpix / Yannis Behrakis
KJEMPER: Statsminister Alexis Tsipras spøker med presidenten i det hellenske parlamentet, Zoe Konstantopoulou. Han kjemper for å få vedtatt en avtale med EU som han er imot. Hun er også imot, men stemmer både imot avtalen og imot Tsipras. Foto: REUTERS / Scanpix / Yannis BehrakisVis mer

Tsipras kjemper for en avtale som han hater

Statsminister Alexis Tsipras kjemper onsdag kveld en absurd kamp i det hellenske parlamentet for å få vedtatt en avtale som han med nebb og klør har kjempet imot.

Kommentar

Uten tvil blir det et svært så livlig og skarpt ordskifte blant de greske folkevalgte, som kan vare til langt utover natta. I tidligste fall rekker de å stemme klokka 22 i kveld, onsdag, kanskje før midnatt, men mer trolig godt etter midnatt. Republikkens president, Prokopis Pavlopoulos, skal ha bedt en fjernsynskanal holde seg våken hele natta, så da så.

Spørsmålet er hvor mange medlemmer av Syriza som vil bryte med statsminister Alexis Tsipras og stemme mot avtalen. Trolig kan han reddes av stemmene fra partiene i opposisjon.

Offentlig ansatte og farmasøytene er i allmenn streik i Hellas. Utenfor Vouli, det greske parlamentet på Syntagma-torget, har demonstrantene samlet seg i tusentall.

Tidligere onsdag stemte sentralstyret i valgforbundet Syriza over avtalen med EU, som under stort drama ble inngått i helga. 109 av de 201 medlemmene stemte imot det som deres egen statsminister nå motvillig må kjempe for å få vedtatt. «Et kupp som går direkte mot enhver form for demokrati og folkelig suverenitet», heter det i vedtaket.

Den nye finansministeren i Hellas, Euklid Tsakalotos, hadde et vanskelig forslag til lov å legge fram for de folkevalgte.

- Det er en vanskelig avtale, en avtale som bare tida vil vise om er økonomisk bærekraftig, medga Tsakalotos til de 300 folkevalgte.

Statsminister Alexis Tsipras kjempet, med Tsakalotos som rådgiver, en kamp i Brussel mot den tyske overmakta. De måtte godta det som de mener er umulig. Men, i motsetning til hva mange hevder, så fikk de noe mer enn det som de greske velgerne avviste i folkeavstemning. Det som ble avvist var en forlengelse av den andre krisepakken til over sommeren og få utbetalt de siste 7,2 milliarder euro som gjensto. Nå har de fått en avtale, som det må forhandles videre om, som åpner for en tredje krisepakke på 86 milliarder euro over de neste åra. Men kravene er beinharde.

Forhandlingene dreide seg om å unngå å kaste Hellas ut av euro-samarbeidet. Et stort flertall av grekerne vil ikke miste euroen. Frankrike og Italia var de sterkeste støttespillerne for Hellas.

- Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sa Tsipras i et intervju med den greske fjernsynskanalen ERT i dag, onsdag.

- Jeg skal ikke stikke av fra dette ansvaret, og jeg vil forsøke å gjennomføre disse reformene over en fireårsperiode, sa statsministeren.

Det parlamentariske regnestykket for Tsipras er vanskelig og usikkert. Men det er trolig det kan gå opp til hans (uønskede) fordel.

Valgforbundet Syriza har 149 av de 300 setene i Vouli. Da det var avstemning før Tsipras dro til forhandlingene i Brussel var det 15 som sa «ja, men». To av dem stemte nei, åtte lot være å stemme og sju lot være å møte opp. Det kan tyde på 32 utbrytere. Men det kan bli flere. Den mektige presidenten i Vouli, Zoé Konstantopoulou, energiminister Panagiotis Lafazanis og statssekretær Nadia Valavani i Finansdepartementet, som gikk av onsdag, vil stemme nei.

Uavhengige Grekere, et nasjonalistisk parti på ytre høyre, som litt uvanlig regjerer sammen med Syriza på ytre venstre, har 13 seter. Partilederen Panos Kammenos er forsvarsminister og er sterkt imot avtalen, men han vil ikke felle Tsipras, som han sier. Antakelig stemmer de ja.

Det konservative Nytt Demokrati (ND) har 76 seter og støtter avtalen. Mellompartiet To Potami («Elva») er sterkt EU-vennlig og vil stemme for avtalen. De har 17 seter. Også sosialdemokratene i PASOK, med 13 seter, støtter avtalen. De tre har til sammen 106 stemmer.

Det ortodokse Kommunistpartiet (KKE), med 15 stemmer, støttet ikke Tsrpras da han dro til helgas forhandlinger i Brussel. Det gjorde heller ikke nynazistene i Gyllent Daggry, som har 17 seter. De to partiene skulle gi 32 sikre nei-stemmer.

151 stemmer gir reint flertall i Vouli.

De tre opposisjonspartiene ND, To Potami og PASOK gir, nokså absurd, Tsipras de sikreste 106 stemmene. Dersom alle fra Uavhengige grekere også stemmer for avtalen vil den få 119 stemmer. Da trenger Tsipras 32 av stemmene fra sine egne i Syriza. Han vil etter alle solemerker få langt flere.

Dermed skulle Tsipras klare å hale i land en seier som han gjerne ville ha unngått. Men så er spørsmålet om Syriza vil få en alvorlig sprekk som valgforbund. Det er ikke sikkert det blir regjeringsdyktig etter dette, og da kan den greske venstresida ha forspilt mulighetene til politisk makt. Statsminister Tsipras kan bli nødt til å utskrive nyvalg over sommeren. Da, etter ytterligere måneder med plager og piner, er det helt usikkert hva de greske velgerne vil velge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.