Tsipras skal steike i eget fett

EU og Merkel vil ha regimeskifte i Aten.

Kommentar

DET ER IKKE SAGT. Men det er ganske klart forstått. Det politiske sentrum i EU vil bli kvitt den plagsomme og uforsonlige radikaleren Alaxis Tsipras som gresk stasminister. Tsipras skal steike i eget fett. Det er snakk om det fettet han skrapte sammen da han natt til lørdag sist helg brøt forhandlingene med EU og annonserte nyheten om folkeavstemning på søndag uten å ha informert EU om folkeavstemningen på forhånd. Det var brudd på alle kutymer, det var et slag i ansiktet på Tysklands forbundskansler Angela Merkel og EU. Rebellen som utfordret systemet skal derfor knekkes.

ALLEREDE FØR Tsipras holdt sin pressekonferanse sent torsdag ettermiddag gjorde Merkel det klart at det ikke ville bli noen forhandllinger med Hellas før etter at folkeavstemningen var gjennomført. Med det fortalte hun verden at det ikke var noen enkel utgang for Tsipras. Han var fra da av bundet til det løpet - for det er ingen grunn til å kalle det en strategi - han hadde lagt opp til. Men etter det har ganske mye skjedd. For ting skjer på kort tid i Hellas i disse dager.

EN MENINGSMÅLING gjort av euro2day i går ettermiddag viser at 47,1 prosent av de greske velgerne vil si ja til avtalen som ble lagt fram for den greske statsministeren før har avbrøt forhandlingene med EU. Mens 42,2 prosent vil stemme nei til avtalen, slik Tsipras ba om i sin dramatiske tale til folket i går ettermiddag. Før bankene stengte på mandag var det imidlertid et klart flertall for nei til avtalen med EU. Da sa 30 prosent av velgerne at de ville stemme ja, mens hele 57 prosent sa de ville stemme nei. På tirsdag, etter at bankene hadde vært stengt i to dager, var tallene 37 prosent ja og 46 prosent nei. Det ser altså ut til å ha vært en rask, glidende endring i holdninger til det viktige spørsmålet for Hellas, ja eller nei til tilbudet fra EU.

DET ER FRYKTEN for et finansielt kaos hvis ikke Hellas stemmer ja på søndag, EUs ledere i Brussel og i Berlin spiller på. Og det ser ut til at frykten har vind i seilene. Det som nå skjer er et ganske åpent angrep på en demokratisk valgt statsminister, som ved siste valg hadde velgernes tillit. Det er dramatisk, og utfordrer EUs oppfatning av seg selv, som en forsvarer av demokratiske verdier og holdninger. Regimeendring er målet. Økonomisk utpressing er middelet.

DETTE SKJER til tross for at Tsipras tirsdag skrev et brev til EU der han sa at han i prinsippet godtok EUs krav til innsparing, han ba bare om noen ansiktsreddende utsettelser på innsparingene. For det var trolig ikke lenger en løsning med Hellas som var det sentrale for politikk-makerne i Brussel og i Berlin. Det var å ta rotta på Tsipras og hans bande av radikalere som på provoserende vis utfordnet de konvensjonelle sannhetene i EUs ledelse, som var blitt viktigst for Brussel og Berlin.

DERFOR HANDLER folkeavstemningen søndag om et ja eller nei til avtalen med EU, slik den var sist helg. Den handler om for eller imot Tsipras og hans parti Syriza. Den handler om - har EU mer enn antydet - for eller imot euro. Det eneste den ikke handler om er det alle grekere vil - for eller mot den kvelende innstrammingspolitikken. Den får de uansett.