Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tsjernobyl-bløffen

BENTE AASJORD

angriper Morgenbladets dekning av Tsjernobylulykken på kronikkplass i Dagbladet 11. oktober. Hun hevder at undertegnede er «en nyttig idiot» for atomindustrien, etter at jeg intervjuet den tidligere lederen for FNs ekspertkomite for stråleskader (UNSCEAR), Zbigniew Jaworowski. Han fortalte at med unntak av 1800 tilfeller av relativt harmløs kreft i skjoldbrukskjertelen, hvorav bare to mennesker har dødd, har UNSCEAR ikke kunnet påvise andre fysiske helseskader som direkte følge av strålingen. De konkluderer med at den alvorligste belastningen på befolkningen har vært av psykisk art, blant annet fordi hundretusener ble forflyttet.

Aasjords hovedpoeng er at Morgenbladets vinkling på saken er symptomatisk for strategien til de krefter som vil ufarliggjøre atomkraft. Hun foreslår at FN burde opprette et «strålepanel» etter modell av FNs klimapanel, slik at journalister i ettertiden kan få en upartisk kilde og unngå å bli nyttige idioter. Her sparker hun beina under seg selv så det synger. For det første er det en håpløs logikk som tilsier at man skal unngå å formidle informasjon som kan brukes/misbrukes av andre. For det andre representerer Jaworowski nettopp det «strålepanelet» Aasjord etterlyser.

I EN NORMAL

debattform burde Aasjord ha nøyd seg med å påpeke at det finnes forskere som er uenige med UNSCEAR. Da kunne jeg påpekt at dette FN-panelet tross alt representerer det tyngste vitenskapelige miljøet i verden på dette feltet, og at jeg velger å bruke dem som primærkilde slik jeg bruker FNs klimapanel i andre sammenhenger. Så kunne vi tatt det videre derfra, slik Morgenbladet nå følger opp saken uke etter uke og slipper kritikere til. Men med den innfallsvinkelen Aasjord har valgt, er det grunn til å tro at hun ikke ønsker sannheten om Tsjernobylulykken på bordet. Det er betenkelig, men jeg skal ikke synke så dypt at jeg beskylder henne for å være en nyttig idiot for olje og kull-industrien.

Morgenbladet har fått utallige positive tilbakemeldinger etter at vi tok denne saken, fra folk som aldri har fått vite av norske myndigheter at den naturlige strålingen i Norge er flere titalls ganger høyere enn strålingen de fikk etter Tsjernobylulykken. Mange uttrykker også forbløffelse over at de som er uenige med UNSCEAR, som Bellona i et intervju med Morgenbladet uken etter, ikke legger frem dokumenterte anslag over helseskader i Hviterussland og Ukraina som er noe i nærheten av de skrekktallene media tidligere har formidlet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media