26. april 1986 klokka 01:23 eksploderte RBMK-reaktor nummer fire ved atomkraftverket Tsjernobyl nord i Ukraina, i det som da var Sovjetunionen. Det som skulle være en rutinetest av sikkerheten, førte til en ustoppelig kjedereaksjon.
Det 1000 tonn tunge reaktortaket ble blåst rett til himmels, etterfulgt av ei ildkule. Inne på kraftverket gikk strømmen, og lufta ble fylt av grafittstøv og radioaktiv stråling. Vegger og utstyr kollapset. Likevel hevdet atomingeniøren som var ansvarlig for testen at reaktor fire var like hel, skriver History.com.
Kunne blitt katastrofalt verre
Bare noen få måneder tidligere hadde den sovjetiske energi- og elektrisitetsministeren sagt at oddsene for en kjernefysisk nedsmelting var «en gang på 10 000 år», ifølge AP.
Det skulle seinere bli klart at det var verdens største atomulykke som nettopp hadde skjedd. Det mange ikke vet, er at man fryktet det kunne blitt katastrofalt mye verre.
HBO Nordic-serien «Chernobyl» forteller den dramatiske historien som utfoldet seg i timene og månedene som fulgte. I seriens aller første scene stifter vi bekjentskap med Valerij Legasov, leder for Kurchatov Institutt for atomenergi.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger