Tsjernobyl-venner raser mot Ingrid Bolsø Berdal-film

Blir angrepet av muterte atomkatastrofeofre i kinoklar skrekkfilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med mannen bak «Paranormal Activity» i produsentstolen og norske Ingrid Bolsø Berdal i en av hovedrollene, er skrekkfilmen «Chernobyl Diaries» kinoklar i Norge i sommer.

Men ikke alle setter pris på at filmen handler om en vennegjeng som reiser på «ekstremferie» til Tsjernobyl og blir angrepet av muterte atomkatastrofeofre.

Opprørt En amerikansk støttegruppe som driver en rekke hjelpesentere for ofre etter atomkatastrofen i Ukraina i 1986, er opprørt over at tragedien blir «sensasjonalisert» i en Hollywood-film.

- Tusener er døde, over 400 000 mennesker er evakuert fra sine hjem. I dag lever fortsatt 5 millioner på forurenset jord. Det skrekkelige er ikke mutanter som løper rundt, den høyst reelle skrekken er at Tsjernobyl fortsatt påvirker livene til millioner, som er knust fysisk, emosjonelt og økonomisk, sier en representant for Friends of Chernobyl Centers til TMZ.

- Er du nødt til å se filmen, ta med deg adrenalinet du får fra de skumle scenene, og bruk den for å gjøre noe bra for dem som fortsatt lever med Tsjernobyl-katastrofen hver dag, fortsetter talsmannen.

Store mengder radioaktivitet ble sluppet ut da en reaktor i kjernekraftverket i Tsjernobyl eksploderte og begynte å brenne den 25. april 1986. Den nærliggende byen Prypiat, med nesten 50 000 innbyggere, ble evakuert og er i dag en spøkelsesby dit det arrangeres guidede turist-turer fra Kiev.

- Gjør den ekstra skummel Også Norge ble rammet av forurensingen, som spredde seg med vær og vind over store deler av Europa. Nylig meldte Statens strålevern at radioaktiviteten i Jotunheimen den dag i dag ligger langt over det som er tillatt for matproduksjon.

SPØKELSESBY: Den hastig evakuerte byen Pripyat, hvor det bodde 50.000 mennesker, står i dag igjen som et skremmende monument over atomkraftverk-ulykken i 1986. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
SPØKELSESBY: Den hastig evakuerte byen Pripyat, hvor det bodde 50.000 mennesker, står i dag igjen som et skremmende monument over atomkraftverk-ulykken i 1986. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Ingrid Bolsø Berdal i dag, men Katrine Aamodt, presseansvarlig hos SF Norge som distribuerer «Chernobyl Diaries», sier hun kan forstå reaksjonene - men at det likevel ikke er noen grunn til å ha dårlig samvittighet for å se filmen.

- Det er jo en film med en høyst reell katastrofe som bakteppe, og man får inntrykk av at vesnene som angriper er en reaksjon på strålingen i området. Det er noe av det som gjør filmen ekstra skummel, sier Aamodt.

- Samtidig opplever jeg «Chernobyl Diaries» en rendyrket skrekkfilm og såpass lite realistisk at de som liker denne sjangeren ikke har noen grunn til å ligge unna, sier hun.

SKREKKFILM: Ingrid Bolsø Berdal (til høyre) spiller en sentral rolle i «Chernobyl Diaries». Foto: SF Norge
SKREKKFILM: Ingrid Bolsø Berdal (til høyre) spiller en sentral rolle i «Chernobyl Diaries». Foto: SF Norge Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer