Helgekommentaren

Tsjetsjenske myndigheter etablerer en helt ny tradisjon: Æresdrap på homofile

Seksualitet som slagmark.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg var 16 år feiret jeg jul med moren min på en restaurant på Madeira. En kelner var stadig bak stolen og strøk meg over nakken og nedover ryggen. Jeg stirret rasende på ham, han blunket og flirte. Jeg tente en sigarett mens jeg skalv på hendene. Neste gang han tok på meg, snudde jeg meg og truet med å brenne ham med sigarettgloen.

Det så sikkert komisk ut. Folk så på meg, hissigproppen på julaften. Egentlig var jeg redd: ikke på grunn av tafsingen, men for at folk kunne tro jeg var homse. Det er ikke godt å vite hvem du er når du er 16, men jeg visste at det var utenkelig å være det: homo. Var det en ting vi lærte på åttitallets ungdomsskole, var det det.

De fleste av oss blir mindre redde for hva andre synes og mer åpne for at det er greit å være annerledes. Om ikke folk kan være seg selv, blir det vanskelig å leve sammen i et demokrati. Forfølgelse av LHBTI-personer som pågår, har fått meg til å huske på følelsen som ligger under: frykt.

I april avslørte den russiske avisa Novaja Gazeta at det pågikk en pogrom mot homofile i Tsjetsjenia. Ved bruk av tortur og overvåkning kartla politiet homsemiljøet. Hundrevis ble arrestert og mishandlet og i alle fall tre personer drept av myndighetene. En av fangene beskrev at torturen forløp i stadier. Først banket politifolkene ham, så viste de en video der de voldtok en annen mann med piggtråd. Da gikk han med på å samarbeide.

Begrepet tradisjonelle verdier er tilbake i politikken. Den kulturkonservative vendingen er en reaksjon på moderne samfunn, som tilbyr mye frihet, men lite trygghet. Men tradisjonelle verdier brukes også av eliter som trenger en fiende. De bruker frykt til å splitte og herske.

Blant utviklete land er Russland definisjonen på oligarki. Forskjellene mellom fattig og rik er større der enn selv i Kina og USA; størstedelen av ressursene kontrolleres av en liten gruppe milliardærer. Hvordan unngå at fordeling blir et spørsmål? Myndighetene står opp for tradisjonelle verdier som Gud, moderland, hær og tsar (det vil si, Putin). Russland har forbudt «propaganda for ikke-tradisjonell seksualitet» ved lov og dermed tydelig erklært hvem som er fienden: homofile.

Ikke tenk på at vi plyndrer dere, er budskapet, vær sint på homser i stedet. Er det ikke deilig å ha noen å hate?

Tsjetsjenias overhode de siste 13 årene, Ramzan Kadyrov, tok signalet. Han vil kvitte seg med homofile for å rense «nasjonens blod». Kadyrov har kokt sammen sin egen versjon av tradisjonelle verdier basert på islam, nasjonalisme, maskulinisme og total underkastelse. Nå forsøker tsjetsjenske myndigheter å etablere en helt ny tradisjon: æresdrap på homofile.

Det er ikke enkelt å få fedre og brødre til å drepe sine nærmeste, så tsjetsjenske myndigheter rekrutterer fjerne slektninger. Disse blir kalt inn til politiet og gitt beskjed om å ta loven i egne hender – ellers vil hele slekten lide. Hvor mange homofile som er drept av sine familier, er det ingen som vet. At det skjer, er det ingen seriøse kilder som tviler på.

Slik blir den latente volden i det brutale samfunnet overført til familiene. De tryggeste nettverkene, slektsbåndene, blir forgiftet, og elitens herredømme styrket. Tradisjonelle verdier skjuler en ubehagelig sannhet om Kadyrov: Han er Kremls løpegutt. Regimet hans er basert på russiske penger og våpen. Kampanjen mot homofile er en funksjon av regimets usikkerhet og behovet for en syndebukk.

Tsjetsjenia er ekstremt, men signalet om at homofile er fienden lyder vidt og bredt. I Aserbajdsjan og Egypt gikk politiet løs på LHBTI-personer i høst.

EU protesterer, men for oligarkene er det en fordel å bekjempe demokrati i spørsmålet om homofili i stedet for å bli kritisert for valgfusk og korrupsjon. Gayropa: En assosiasjonskjede opprettes der menneskerettigheter kobles til homofili som igjen kobles til pedofili.

«Hillary Clinton er knyttet til norsk pedofiliring,» hevdet en nettside kjent for å resirkulere russisk propaganda i fjor.

Pogromen mot tsjetsjenske homofile splitter miljøene som vanligvis kritiserer undertrykkelse. Europas moskeer er tause, mange tsjetsjenere også, mens andre sier at vestlige land overdriver saken. Frykten er i arbeid: Redselen for å bli assosiert med homofili. Mange har kjent den frykten, kanskje særlig menn. Støtte til tradisjonelle verdier finnes i mange stater. Ikke alle nordmenn heier på Even og Isak i «Skam».

Det er disse holdningene Russlands homofobe lov spiller på, i et snedig forsøk på å sette grupper mot hverandre og lage kulturkrig. Loven appellerer til ungdomsskoleeleven i ditt indre. Derfor er støtte til LGBT-miljøet i Tsjetsjenia intet lokalt anliggende for homseaktivister, men en sak for alle som bryr seg om demokrati. Det gjelder å stå sammen og vise solidaritet, for dette handler dypest sett om frihet og om hvorvidt mennesker er like mye verdt.

Skriv brødtekst her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer