Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tsunami og korrupsjon

DERSOM DU SØKER en grunn for å engasjere deg i kampen mot korrupsjon, les følgende.

En kollega har en venn som arbeider sør i India som beskrev situasjonen i området for min kollega få dager etter at tsunamien slo inn over kysten. «Mange personer er omkommet i distriktet. Tusenvis av hus er lagt i grus. Næringsgrunnlaget er tapt. De akutte behovene er rent drikkevann (sjøvannet og forurenset vann har ødelagt vannforsyningene), telt, tepper og mat. Myndighetene har lovet å hjelpe, men det vil ikke skje på lenge, for byråkrati og korrupte tjenestemenn legger hindringer i veien for å avhjelpe de mest grunnleggende behovene». Selv i de mest desperate situasjoner beriker altså korrupte ledere egen person, familien, klanen eller egen etnisk gruppe.

Hva bør du gjøre? Fortsett å gi penger til frivillige organisasjoner, samtidig som du engasjerer deg i korrupsjonsbekjempelse. Det er ikke urimelig å trekke frem korrupsjonsrisikoen. En gigantisk humanitær operasjon er på gang. Det er realistisk å anta at en stadig større andel av hjelpen havner på gale hender. Men risikoen er ikke like stor i alle sammenhenger. Nødhjelp som ytes gjennom frivillige organisasjoner har klare fortrinn fremfor statlig nødhjelp. Internasjonale hjelpeorganisasjoner samarbeider gjerne med lokale krefter som yter hjelp direkte til befolkningen, og ikke via lokale byråkrater. Det gir økt sikkerhet mot misbruk av nødhjelpen. Lokale krefter kan bedømme behovet, og ikke overlate vurderingen til lokale tjenestesmenn.

I HUMANITÆRE krisesituasjoner som denne er det et stort internasjonalt press på at nødhjelpen når befolkningen som tilsiktet. Verden følger med og krever innsyn i bruken av midlene, krever tiltak som forebygger korrupsjon. Ikke minst når nødhjelpen faser ut og den langsiktige bistanden faser inn, er det erfaringsmessig en del lokale ledere i noen land som søker å berike seg. Givere bør gi klekkelige bidrag til hjelpeorganisasjonene, og følge godt med i bruken av midlene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media