Tufta på sildajazz

Haugesund er tufta på sild, men nå er det sildajazzen som gjelder.

I dag blåses den 15. utgaven av Sildajazz i gang.

- Vi feirer med et visst tilbakeblikk og har invitert en rekke artister som har spilt her før. Men vi har mye nytt også, sier pressekontakt Tina Røvær til Dagbladet.no/manual.

Trad og mainstreamjazz er grunnmuren når sildabyen inviterer til festival. Men gjennom 15 år har sildajazzen tatt opp i seg flere stilarter, og byr nå på noe for de fleste jazzhjerter, med blant annet jazza blues og latino.

Norges New Orleans

Et kjennetegn ved festivalen er nærværet av New Orleans. Tradstjernen og New Orleans jazzambassadør Lillian Boutté kalte Haugesund for Norges New Orleans.

- Vi har etterhvert etablert et godt vennskap med New Orleans. En av grunnene er at Haugesund minner litt om New Orleans med mange intime jazzkroer, sier Røvær.

På plakaten finner vi navn fra inn og utland. Silje Nergaard entrer scenen fredag. Fra New Zealand kommer Nairobi Trio. Charmaine Neville Band flyr over fra New Orleans. De spiller jazz, inspirert fra Karibien og Louisiana.

Folkeliv

Til nå er nærmere 9000 konsertbilletter solgt til jazzfolket. Røvær regner med å selge omkring 30 000 billetter når du regner med dag- og ukespass. I tillegg kommer alle som strømmer til Haugesund for fest og folkeliv.

- Det er et stort problem med den dårlige hotellkapasiteten. Men folk er oppfinnsomme. De bor i telt, campingvogner og mange kommer med båt, sier Røvær.

Under sildaeventyret kunne du gå tørrskodd over smiasundet der salteriene lå tett i tett. Nå er det annet eventyr som gjelder, men hadde småbåtfolkets jazzinteressere fått lov, kunne du tørrskodd over sundet denne helga også.

Du finner programmet på Dagbladet.no/manual