Tufte Johansen om straffeforfølgelse av tysk komiker: - Trist og flaut

Verken Bård Tufte Johansen eller Johan Golden kjente til liknende paragraf i norsk straffelov.

REAGERER: Bård Tufte Johansen synes det er flaut for Tyskland at komikeren Jan Böhmermann risikerer straffeforfølgelse etter å ha harselert med Tyrkias president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Bård Tufte Johansen synes det er flaut for Tyskland at komikeren Jan Böhmermann risikerer straffeforfølgelse etter å ha harselert med Tyrkias president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 31. mars skapte den tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann furore da han på TV harselerte grovt med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

Böhmermanns satiriske dikt antydet blant annet at presidenten hadde sex med geiter og så på barneporno, skriver Washington Post.

Det ble ikke godt mottatt av det tyrkiske statsoverhodet, som ga beskjed til Tysklands forbundskansler Angela Merkel om at han ønsket at Böhmermann skulle straffeforfølges.

Ifølge tysk kriminallovs paragraf 103 er det nemlig ulovlig i Tyskland å fornærme en utenlandsk statsleder eller et medlem av en utenlandsk regjering, skriver The Guardian.

Å utløse loven krever autorisasjon fra tyske myndigheter, i tillegg til varsling fra den fornærmede part. Fredag gikk en presset Merkel med på å åpne sak, og dermed blir det nå opp til tysk påtalemyndighet om de vil straffeforfølge komikeren.

- Direkte moro I norsk straffelov finnes det en liknende paragraf som den Jan Böhmermann nå anklages for å ha brutt.

Paragraf 184a lyder nemlig som følger:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som her i riket krenker en fremmed stat ved å øve vold mot eller opptre truende eller fornærmelig overfor en representant for den.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer