Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tufte Johansen om straffeforfølgelse av tysk komiker: - Trist og flaut

Verken Bård Tufte Johansen eller Johan Golden kjente til liknende paragraf i norsk straffelov.

REAGERER: Bård Tufte Johansen synes det er flaut for Tyskland at komikeren Jan Böhmermann risikerer straffeforfølgelse etter å ha harselert med Tyrkias president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Bård Tufte Johansen synes det er flaut for Tyskland at komikeren Jan Böhmermann risikerer straffeforfølgelse etter å ha harselert med Tyrkias president. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 31. mars skapte den tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann furore da han på TV harselerte grovt med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

Böhmermanns satiriske dikt antydet blant annet at presidenten hadde sex med geiter og så på barneporno, skriver Washington Post.

Det ble ikke godt mottatt av det tyrkiske statsoverhodet, som ga beskjed til Tysklands forbundskansler Angela Merkel om at han ønsket at Böhmermann skulle straffeforfølges.

Ifølge tysk kriminallovs paragraf 103 er det nemlig ulovlig i Tyskland å fornærme en utenlandsk statsleder eller et medlem av en utenlandsk regjering, skriver The Guardian.

Å utløse loven krever autorisasjon fra tyske myndigheter, i tillegg til varsling fra den fornærmede part. Fredag gikk en presset Merkel med på å åpne sak, og dermed blir det nå opp til tysk påtalemyndighet om de vil straffeforfølge komikeren.

- Direkte moro I norsk straffelov finnes det en liknende paragraf som den Jan Böhmermann nå anklages for å ha brutt.

Paragraf 184a lyder nemlig som følger:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som her i riket krenker en fremmed stat ved å øve vold mot eller opptre truende eller fornærmelig overfor en representant for den.»

Denne paragrafen kjenner verken Bård Tufte Johansen eller komikerkollega Johan Golden til.

- Haha, nei, det visste jeg ikke, skriver Tufte Johansen i en mail til Dagbladet.

- Den bør fjernes, ja, mener komikeren.

SPØKEFUGL: Komiker Johan Golden (til høyre) sier at han tør å spøke med Tyrkias president, selv etter at en tysk komiker nå kan bli straffeforfulgt for å ha harselert med Erdogan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPØKEFUGL: Komiker Johan Golden (til høyre) sier at han tør å spøke med Tyrkias president, selv etter at en tysk komiker nå kan bli straffeforfulgt for å ha harselert med Erdogan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Golden beskriver paragrafen som «direkte moro».

- Det var jeg ikke klar over at vi kunne bli dømt for.

- Forholder norske komikere seg til denne delen av norsk straffelov?

- Nei, jeg føler meg rimelig sikker på at det gjør de ikke, slår «Nytt på nytt»-laglederen fast, og får oppbakning fra Tufte Johansen:

- Jeg kjenner ikke til at noen har lagt bånd på seg, nei.

- Trist og flaut Tufte Johansen mener at de kraftige reaksjonene mot Böhmermann føyer seg inn i rekken av dårlige nyheter for ytringsfriheten. Samtidig synes komikeren det er bra at temaet får oppmerksomhet.

- Det er mest flaut for Tyskland, dette, sier han.

- Bortsett fra at det sikkert er bra for karrieren til Böhmermann, er det trist og flaut. Mulig det kan være litt vrient å være komiker i Tyskland, men saken sier jo mest om at det er umulig å være komiker i Tyrkia. 

- Hvor går grensen for hva eller hvem man kan harselere med?

- Det er et stort tema, men i prinsippet er det vel opp til den som harselerer å bestemme grensen selv, sier Tufte Johansen.

På spørsmål om han kunne ha harselert med Tyrkias president svarer han følgende:

SINNA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerer sterkt på tyske Jan Böhmermanns harselering på hans bekostning. Foto: NTB Scanpix
SINNA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerer sterkt på tyske Jan Böhmermanns harselering på hans bekostning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vel, nå ser jo ikke han på «Brille», men dette må lære oss én gang for alle at vi ikke kan stemme på politikere med bart uten selvironi, avslutter komikeren.

- Helt rart Tidligere denne uka sa Johan Golden at det er «litt artig at Erdogan føler seg krenket».

- Han er jo selv verdensmester i krenking, sa komikeren til Dagbladet før det ble klart at Merkel åpner for straffeforfølgelse av den tyske komikeren.

Fredag kveld beskriver Golden forbundskanslerens avgjørelse som «yderst merkelig».

- For meg virker det helt rart, sier han.

Selv svarer han klart «ja» på om han kan spøke med Tyrkias president.

- Det er veldig eplekjekt og lett å si. Men hvis han tropper opp med en hel tyrkisk hær skal du ikke se bort fra at pipa hadde fått en annen lyd, erkjenner Golden lattermildt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart