Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tufte på film

Dokufiksjon om et islandsk fotballag bestående av innvandrere.

FILM: Er «Africa United» en fiksjonsfilm eller en dokumentar? Vel, du kan se på det som godt klippet reality. I tre år filmet den islandske regissøren Ólafur Jóhannessón Africa United, et islandsk fotballag bare bestående av innvandrere. Filmens hovedperson er lagets trener, og vi følger ham og laget gjennom deres første sesong i islandsk tredjedivisjon. Treneres desperate ønske etter å lykkes på fotballbanen reflekterer hans ønske om å vinne i det virkelige liv. Det sier seg selv at han ikke har det særlig godt, da de etter tolv spilte kamper ennå ikke har vunnet.Filmen er enkel i billedspråket, og fortelles gjennom håndholdte kameraer. Likevel stiller man seg spørsmålet om det er dokumentar eller fiksjon man ser. Filmen er nemlig klippet og kuttet fram og tilbake, slik at menneskene i filmen framstår som scriptede hovedpersoner. Enkeltpersonenes sterke personligheter er også med på å bygge opp under denne tvilen. «Africa United» er i det hele tatt en vellaget dokumentar, og baner ny vei for filmatisk fortellerteknikk. Grenser mellom virkelighet og fiksjon blir enda en gang utvisket. Men faktumet at det er godt laget, gjør det ikke automatisk severdig. At den albanske midtbanekrigeren kjefter på dommeren for n\'te gang og at den nigerianske spissen ikke sentrer til medspillerne, blir raskt kjedelig. Jeg føler heller ikke at regissøren klarer å gå enkeltindividene i dybden. Ei heller at filmen forteller noen viktig historie, noe som bør være målet for en dokumentarfilmskaper. For som komedie foretrekker jeg heller en velscriptet fiksjonsfilm og ikke en filmatisert versjon av «tufte».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling