SENSITIV JUL: Se for deg Prinsesse Märtha Louise™ og Elisabeth Nordeng i svulstig duett med Rein Alexanders dype baryton. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SENSITIV JUL: Se for deg Prinsesse Märtha Louise™ og Elisabeth Nordeng i svulstig duett med Rein Alexanders dype baryton. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Tuftebartens guide til årets julekonserter

For at det skal bli enklere for deg å prioritere mellom sesongens kirkekonserter har jeg sett litt på årets heat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er julekonsertsesong, og nå dukker de opp fra intet: Maria Arredondo, Rein Alexander, Helene Bøksle og Anita Skorgan. Siden januar har de ligget i dvale, sammenkrøllet i digre marsipanegg inne i frøhvelvet på Svalbard. Men mot slutten av oktober våkner de hvert år, frisker opp «O helga natt» og «Deilig er jorden» sammen med en gruppe flinke musikere som endelig skal få betalt for spillinga si, og så legger ut på landsdekkende turneer.

Konkurransen mellom artistene er sterk, og derfor har mange gått sammen om julekonsertturneer. Det er ikke til å komme bort ifra at julekonsertene har spleiset noen ganske usannsynlige musikalske partnerskap gjennom årets løp.

2018-sesongen er ikke annerledes. For at det skal bli enklere for deg å prioritere i jungelen av kirkekonserter har jeg sett litt på årets heat.

«Juletoner» med Ole Edvard Antonsen og Anita Skorgan. For deg som liker trompetsoloer ispedd en generisk sopran er dette et opplagt førstevalg.

«Du grønne glitrende tre, O Dag!» med Dag O. Hessen og Trine Rein. Innrammet av kjendisbiolog Dag O. Hessens fortellinger om trærne og deres viktighet for oss mennesker, synger Rein julesanger som «Du grønne glitrende tre» og «Så går vi rundt om en enebærbusk».

«Magisk jul» med Hanne Krogh, Didrik Solli-Tangen og Eldar Vågan. Det er umulig å skille denne konserten fra andre konserter. Den er verken bra eller dårlig. Du får gåsehud når tredjeverset av «Deilig er jorden» bytter toneart, men på vei ut av kirken etterpå føler du deg tom innvendig.

«Jul i Kongo» med Maj Britt Andersen og Joshua French. Akkompagnert av en gruppe perkusjonister serverer Maj Britt og Joshua en litt annerledes julekonsert. Maj Britt synger norske julesanger i afrikansk drakt, mens Joshua French forteller sin sterke historie om julen 2009 – den første julen i fengsel.

«Sjelenes pilegrimsgang» med Helene Bøksle og han som kom på 5. plass i Idol i 2006. Det er ikke lett for Helene Bøksle å vite hvem som til enhver tid er partner på julekonsertene hennes. Og du bryr deg heller ikke så lenge Helene synger «O helga natt».

«Gaute og Veronicas julestrømpe» med Gaute Grøtta Grav og Veronica Orderud. Nok en julekrim i en lyssatt kirke. Gaute gjør en artig vri på «Knekkebrød» der han går gjennom alle de sju slagene, mens Veronica forteller om julefeiringen på gårdene før i tiden.

«En sensitiv jul» med Rein Alexander, Prinsesse Märtha Louise™ og autorisert healer Elisabeth Nordeng. Nordeng healer og prinsessen forteller hvorfor englene daler ned i skjul før en svulstig duett med Rein Alexanders dype baryton avslutter det hele.

«Julelandet» med Ole Paus og Jorun Stiansen. Unektelig et ganske underlig par, som endte opp som konsertpartnere etter at fetteren til Stiansen gjorde en oppussingsjobb på hytta til Ole Paus der utbedringen av våtrommene viste seg å ha store mangler. Som erstatning deltar Jorun Stiansen gratis på Paus’ juleturné. Hele konserten bærer preg av dette økonomisk betingede fornuftsekteskapet og mangler en viss nerve.

«Tusen julelys» med Maria Arredondo og Heine Totland. Verdens vanligste julekonsert er også den dyreste. Prisen finner du i tittelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer