GJØR EN KULE: Du kan få eventyrlig avkastning ved å investere i en kirke. Foto: Michal Fludra/NurPhoto
GJØR EN KULE: Du kan få eventyrlig avkastning ved å investere i en kirke. Foto: Michal Fludra/NurPhotoVis mer

Tuftebartens økonomitips: Kjøp en kirke

Du kan også ta del i Kristi rikdom, og dette er tiden å gjøre det på.

Meninger

Sparerenten er rekordlav og mange lurer på hvor man bør plassere pengene sine. Nesten 350,000 av oss eier aksjer, men her kommer et hett tips til deg som tør tenke utenfor boksen: kjøp en kirke. Du få eventyrlig avkastning ved å investere i en menighet. Ikke er de veldig dyre, og noen av dem er rene pengemaskinene.

Skal man forstå hva som utgjør gunstige investeringsobjekter i bedehusland er ett tall avgjørende: kollektkvotienten. Den regnes ut ved å ta kollekten menigheten samler inn totalt i løpet av en uke delt på antall aktive medlemmer. Mens store kirker gjerne har kollektkvotienter på under 100 kroner kan mindre vekkelsesmenigheter vise til kollektkvotienter på over 600 kroner. Frelsessenteret i Moss har hatt en kollektkvotient på utrolige 1200 kroner i snitt siden nyttår. Det blir det mye frelse av.

TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver uke.
TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver uke. Vis mer

Men kollekten er ikke alt. Da et dansk investorfond i 2014 kjøpte opp pinsemenighetene Betel på Kolbotn og Kyrie Ele i Son var det mange analytikere som hevet øyenbrynene. Ingen av Follo-menighetene hadde nemlig en kollektkvotient på over 150 kroner for inneværende driftsår. Likevel har fondet fått avkastning. Hvorfor? Fordi nettopp disse misjonsmenighetene hadde søsterkirker i Uganda som ga tilgang til bistandsmidler i millionklassen. Betel på Kolbotn hadde i tillegg en eksklusiv lisens for å importere Carl Olof Rosenius’ 1800-tallsvekkelse til Norge. Det gjelder å se bak tallene.

Finansgutta har allerede skjønt dette. Tidligere i vår ble det kjent at Menigheten Guds Lam på Vennesla hadde blitt kjøpt opp av Øystein Stray Spetalen. Og i mai slapp Trond Mohn i Bergen nyheten om at han investerer i den lille, men hurtigvoksende menigheten Jesus Boot Camp Askøy.

Små vekkelseskirker ledes gjerne av pastorer med gründerteft som tør å prøve ut ny teknologi. Kristuskavaleriet på Notodden er et godt eksempel. Menigheten var på 1990-tallet først ute i Norge med telefonandakter og telefonkollekt, og har nå begynt å samle inn kollekten gjennom mobil-appen Vipps. Pastor Gjert Ruud har på kort tid blitt en pionér i frelsesfaget, og det var derfor ikke overraskende at investor Jan Petter Sissener kom med et lukrativt bud på hans livsverk i forrige uke. Salget gir pastor Ruud en kontanteffekt på 5,3 millioner kroner og en forventet regnskapsmessig gevinst på 3 millioner kroner, men Sissener kan sitte og ta imot kollekten på Vipps i årevis framover.

Du kan også ta del i Kristi rikdom, og dette er tiden å gjøre det på. Kirkekjøp er nemlig i ferd med å bli enda mer lukrativt etter at regjeringen også har kommet på banen. Kulturdepartementet har opprettet et såkalt engleinvestor-fond, som gir støtte til investorer som ønsker å frelse mennesker og samtidig skape et positivt driftsresultat. Dette et tydelig signal fra regjeringen om at de store verdiene som ligger i bibelbeltet nå skal utvinnes i en høyere hastighet enn før.

Er du fortsatt i tvil? Husk hva Bibelen sier: «Den som tviler, ligner en bølge på havet, som drives og kastes hit og dit av vinden.» (Jakob 1,5-8)